RÅD OG TIPS

Klær og fottøy
Ly og leir
Turplanlegging
Orientering
Hundens turutstyr
Pakkelister

SESONGENS ARTIKLER

Hyttetur på impuls
Friluftsliv på isen

En hyttetur på impuls

De fleste bymarker har et variert overnattingstilbud. En hyttetur i nærområdet trenger ikke planlegges så nøye.

Skrevet av Kari Isingrud, 17.01.2007


Bildet: Denne kjerringa traff vi høyt oppi Hakadalen. Vi antar det må være hun berømte med staven.
Har man internett og et kart over sitt nærområde kan man kjapt få oversikt over aktuelle turer og overnattingsmuligheter. Søkeord som ”overnatting” eller ”hytter” sammen med områdenavnet er som regel nok til å få oversikt over tilbudene. Alle og enhver gjør sine tilbud kjent over internett så dette er lettvint. 
 
Den norske turistforening (DNT) har et vel utbygd hyttenett. Nær de store byene skal det godt gjøres å ikke finne en DNT-hytte som passer. Kommuner, skogeiere og andre næringsdrivende informerer også om spennende overnattingstilbud. I vårt område fant vi alt fra gapahuker via gamle ljørkoier og enkle hytter til jaktslott, så her er det noe for enhver smak.

Inviterer familie eller gode venner med på tur og legg vekt på kos og sosialt samvær. En enkel hytte uten vann, strøm og moderne bekvemmeligheter er ideelt for samvær på gammeldags vis. Da får ordtaket om at ”du får ikke mer moro enn du lager sjøl” en mening. Uten TV, radio og mobildekning må man forholde seg til de menneskene som faktisk er tilstede. Litt skummelt for noen kanskje, men bli ikke overrasket om det blir både morsomt og koselig.

   Bildet: Denne kjerringa traff vi høyt oppi Hakadalen. Vi antar det må være hun berømte med staven

5 ting å gjøre innendørs:

Spill og hjernetrim
Tilbudet av spill, spørrebøker, hefter med gåter, leker og alskens oppgaver er stort og variert. Det finnes garantert noe for en hver smak.
 
Fortellerstund
Ta med en eventyrbok eller andre fortellinger, gjerne med tilknytning til området. Eller dikt opp historier selv. Hvis man vil bli bedre kjent med sin familie eller sine venner kan man fortelle selvopplevde historier. Bruk gjerne temaer – den gangen jeg ble glad/redd, overrasket…, min første skoledag, mitt favorittsted på jorden, min første kjærlighet, da jeg ble sint på pappa/mamma/min beste venn osv.
 
Bytte roller
Både hjemme og på tur er det vanlig å fordele oppgaver etter vane og gjerne etter hva man er flinkest til. På hyttetur kan det være både morsomt og lærerikt å bytte roller: Lillesøster får ansvaret for vedbæring og ovnsfyring, storebror får ansvar for matlaging, onkel Arild skal dekke og festpynte middagsbordet osv. Det er selvfølgelig lov å hjelpe og oppmuntre hverandre, det er til og med lov å erte litt. 
 
Sang og lek
Ta med en sangbok med sanger som passer for anledningen. Det er ikke nødvendig å kunne synge, men en fordel om man kan noen av melodiene. Lær hverandre sanger og leker dere kan.
 
Konsentrasjons- og sanseleker
Slike leker passer best utendørs, men med litt tilpasning er det fine inneleker også.
Bruk fantasien og finn på leker selv. DNT har noen forslag:
http://www.turistforeningen.no/article.php?ar_id=6198&fo_id=2239


VÅR TUR

Venninnetur på Romeriksåsen

På østlandet startet det nye året som det gamle sluttet - med gråvær og barmark.  Uten utsikter til skiføre tok vi en fottur på åsen i mørkeste januar.

Vår tur ble absolutt bestemt på impuls. Jeg fikk akutt turlengsel og tok som vanlig i slike tilfeller en krisetelefon til Rita. Hun pleier å stille opp på kort varsel og var ikke vanskelig å be denne gangen heller. Jeg hadde blinket ut Romeriksåsen som aktuelt turområde. Åsen ligger på andre siden av dalen bare ti minutters kjøring fra stuedøra, likevel er jeg sjelden på tur der. Etter et raskt søk på nettet ble DNT-hytta Bekkestua lørdagens turmål.

...

Bilde 1:Fra Bjørnholt i Hakadal går Rondanestien opp på Romeriksåsen. Varingskollen i bakgrunnen.
Bilde 2: Snødryss på skummel is gjorde turen spennende. Vi kom heldigvis frem med alle fire lårhalsene i behold.

...

Bilde 3: Rita og Zarek ved Bekkestua
Bilde 4: Melis hviler.... og venter på turkjøttbeinet sitt

...

Bilde 5: Gjermåa renner ut i Buvann
Bilde 6: Grønn bekk i vinterlandskap

Bilde 7: Kaffekos på Bekkestua

Folk i friluft

På disse sidene finner du artikler om friluftsliv, forslag til turer, aktiviteter og kurs, tips om utstyr og mye annet.

Vi ønsker å gi vanlige folk inspirasjon til å utvide sitt hverdagslige friluftsliv. Det kan være tips som gjør søndagsturen litt annerledes, enkle matoppskrifter som gjør det overkommelig å invitere familien eller venner på mat i friluft, eller morsomme aktiviteter for barn og voksne.

NYHETER

Siste - Folk i friluft
- Hytter for alle

Siste - Natur og kultur
- Nyheter kommer

Siste - Friluftsliv med hund
- Trening og problemløsing
- Nærtur i regnvær
- Utdanning i hundefag
- Miljøtrening og sosialisering...
- Hunder forstår mennesker...

- Nye krav til hundehold...
- Hunder i stor hage...

TURER OG KURS

Nyheter kommer...

REDAKSJONELT STOFF

Vi levererer gjerne artikler og bilder til aviser, blader eller andre interesserte.

Blant våre kunder er
- Hundesport
- Romerikes Blad
- Varingen
- Norsk Polarhundklubb
- Amerikansk bulldogklubb Norge

Kontakt oss