På streif logo

diett for hund med magesyke

Suppe med skånekost

Hjelp! Hunden har diaré!

I mange tilfeller kan du stoppe magesyke med diaré og oppkast raskt, om du følger noen enkle regler.

Det viktigste først: Er du i tvil om hunden er alvorlig syk må du alltid oppsøke veterinær.  Tegn på at diaréen skyldes noe mer enn vanlig magesyke kan være at hundens almenntilstand er dårlig eller den har blod i avføringen. Hvis du mistenker at hunden kan ha spist noe giftig eller svelget fremmedlegemer må du alltid kontakte veterinær.

Hva bør du gjøre?

Hvis hunden kaster opp og er løs i magen, men forøvrig er kvikk og rask, kan du forsøke noen enkle tiltak først:

  • Stopp vanlig foring umiddelbart, hopp over et måltid og gå deretter over til skånekost, dvs. mat som en snill mot magen. Gi svært små porsjoner i starten og øk på etter hvert når diaréen stopper. Gi mange små måltider, gjerne 4-5 pr. dag.
  • Sørg for at hunden får nok å drikke.

Vi anbefaler følgende skånekost:

  • Kokt ris - inneholder bla. mye stivelse som binder magen
  • Overkokte moste gulrøtter. Bruk også av vannet de er kokt i for å tilføre væske. Kokte gulrøtter binder magen. Dette rådet fikk vi for lenge siden av ei helsesøster som også var hundeeier. Det var et supergodt tips!
  • Biola naturell, cultura eller kefir hjelper bakteriefloraen i magen. Alternativt kan du kjøpe dyr Zoolac hos veterinær som inneholder såkalt probiotika, dvs. bakterier som er gunstige for mage/tarm
  • I tillegg: Gi lettfordøyelig kjøtt eller fisk, enten kokt kylling/kyllingkjøttdeig, kokt hvit fisk, fiskeboller eller lignende. Bruk kokvannet. Det smaker godt og sørger for å opprettholde væskebalansen
  • Rør sammen til en suppe og gi det lunkent. Tilsett ørlitt salt (husk at det er litt salt i fiskeboller)

 

Diare og oppkast stopper normalt i løpet av et døgn med denne fremgangsmåten. Fortsett med skånekost i et par dager og begynn deretter å blande vanlig mat i skånekosten. Bruk 2-3 dager på overgangen til normalforing.

Spesielt om valper

Du kan følge de samme rådene om det er en valp som er syk, men da må du være ekstra påpasselig og oppsøke veterinær om valpen ikke er frisk etter et par dager. Det er ganske vanlig at valper får magesyke. De spiser mye rart og det er normalt at magen reagerer. Om valpen din stadig har diaré bør du uansett snakke med veterinær. Da kan det hende at du bør bruke spesialfor når den blir syk. Skånekosten som er anbefalt ovenfor er helt ok for å få orden på en akutt dårlig mage, men en valp i vekst bør ikke stadig gå på slik kost.