På streif logo

NATURLIG HUNDETRENING

valp tisser inne

Noen tisseflekker må vi regne med - det tar vi helt med ro!

Renslighetstrening

De beste tipsene for å få valpen husren

Valper er de første ukene av livet som små menneskebabyer, helt uten fysiologisk kontroll over tissing og bæsjing, og helt uten forståelse for at mennesker vil at det skal skje ute. Da lever de etter prinsippet må man, så må man, og de gjør fra seg der de er når de må.

Treningen kan begynne med en gang valpen er kommet i nytt hjem. Valper utvikler gradvis kontroll over blære og tarm. Hvis du er flink med renslighetstreningen begynner valpen kanskje å gi små signaler når den kjenner at den må tisse eller bæsje. Her gjelder det altså å følge med på valpen sin!

Hvor fort valpen blir husren handler også om valpens personlighet. Rolige valper blir antakelig husrene fortere enn de veldig kvikke, aktive valpene. Aktivitet og stress får systemet til å gå fortere - disse valpene drikker kanskje mer, og de må rett og slett på do oftere. Det kan altså være lurt å sørge at aktivitet skjer ute, mens inne skal det være ro.

Valper med instinktene i behold vil nødig gjøre fra seg langt hjemmefra. Ulvevalper forlater ikke hulen og setter igjen lukten sin via urin og avføring langt hjemmefra. Instinktivt vil noen hundevalper føle det trygt å gjøre fra seg hjemme, mens de vil holde seg om man går en lengre tur. La gjerne valpen gjøre fra seg på en fast plass i hagen eller nærmeste grøftekant.

En annen faktor som kanskje spiller inn er hvordan valpen har hatt det hos oppdretter. Noen valper har vært mye ute i hagen og er vant til å tisse på gress. Disse valpene tisser nesten automatisk når de tas ut og settes ned på gress. Andre har kanskje tisset overalt i et valperom inne, og får problemer med å gjøre fra seg på fremmed underlag ute. For disse valpene er det kjent og trygt å komme inn på hardt gulv, og da tisser de med en gang de kommer inn fra tur.

Men kanskje viktigst av alt: Ikke stress - ta tiden til hjelp! Valper tisser og bæsjer overalt, men gradvis modnes kroppen og gradvis lærer de å vise at de må ut. Noen lærer fort og noen bruker lengre tid. Følger du rådene nedenfor blir valpen husren i løpet av noen måneder. De aller fleste valper er helt husreine fra de er fire til ti måneder gamle.

 

Tips for renslighetstrening:

  • Gå alltid ut med valpen etter at den har spist/drukket, etter at den har sovet og etter aktivitet og lek
  • Observer valpen. De fleste valper vil snuse på gulvet og sirkle rundt når de må på do, eller trekke seg litt unna familien før den gjør fra seg.
  • La valpen få gjøre fra seg på en fast plass i nærheten av hjemmet. Ros med blid stemme når den har gjort sitt fornødne. Gå så rett inn igjen. Da blir hensikten med lufteturen tydeligere for valpen.
  • Bruk gjerne et kommandoord når valpen tisser - si "tisse". Etter hvert vil valpen koble ord og handling og da har du en valp som kan tisse på kommando.
  • Gi kveldsmaten minst to timer før siste luftetur
  • For de virkelig iherdige: Ha på vekkerklokken og ta en kort luftetur i løpet av natten
  • Ikke gjør noe vesen av det hvis det skjer et uhell inne. Ta valpen rolig ut og la den gjøre seg ferdig der. Straff aldri!

 

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet i samarbeid med Merete Kristensen i Side ved side. Den er omarbeidet og tilpasset På streif av Kari Isingrud, 16.06.2017