► Aktivitet i sommervarmen

Med enkle tiltak går det fint å være aktiv med hunden, også på varme dager. Les om hundens regulering av kroppstemperatur, og hva du kan gjøre for å holde hundekroppen kjølig under trening og aktivitet.

 

Skrevet av Kari Isingrud, 2020

Joda, det er gode grunner til å holde hunden i ro på de varmeste dagene. Kombinasjonen av varmt vær og hard fysisk aktivitet er krevende, og heteslag er alvorlige greier! Vi må også huske at det er stor forskjell på hvor godt ulike hunder tåler varme og aktivitet. Det aller viktigste er at du observerer din egen hund og ser hva den tåler og liker. Hvis hunden er slapp, henger etter og orker lite - ja da skal den ikke dras med på tur og trening i varmen. 

 

Likevel: For mange er det gode grunner til å være fysisk aktive også når temperaturen viser både 20 og 25 grader. Kanskje har du en redningshund som må kunne finne folk uansett temperatur, kanskje dere begge liker en joggetur eller tre i uka, eller kanskje du har planlagt en kløvtur med en god venn og på avreisedagen er det 25° varmegrader i fjellheimen. Hvis hunden din er kvikk og glad i varmen, og du er godt forberedt, trenger du ikke avlyse!

Du kan lese om:

 

  • Hundens normale kroppstemperatur

  • Temperaturregulering hos hund

  • Kjenn din egen hund

  • Tiltak som kjøler ned

  • Men? Er det ikke maks 15 grader som gjelder?

  • Ut på tur og trening

Hundens normale kroppstemperatur

Hunder har en normal kjernetemperatur på 37,5-39,0 °C. Kroppsdeler som ben og poter har lavere temperatur enn kroppskjernen.

Temperaturen øker når hunden blir opphisset, stresset eller under fysiske anstrengelser. Etter hard trening kan temperaturen komme helt opp i 40 grader uten at hunden har feber. Temperaturen stabiliseres nokså raskt etter trening forutsatt at hunden får drikke, hvile, skygge og litt basishjelp med nedkjøling. Innen en halv time vil temperaturen igjen være normal.

 

Hypertermi – overoppheting – regnes å oppstå ved cirka 41 grader.

Temperaturregulering hos hund

Dyr regulerer kroppstemperaturen ved å utveksle varme med omgivelsene. Sensorer rundt i kroppen rapporterer temperaturen i både i kroppskjernen og i hud og ekstremiteter som ben, poter, nesetipp og hale. Informasjonen behandles i hjernen og beskjeder sendes med instruks om hva som må gjøres. På en joggetur en varm sommerdag vil det gå ut en streng beskjed om at blodårene skal utvide seg og at pesing skal igangsettes, slik at kroppstemperaturen ikke stiger.

 

Pesing øker fordampingen (evaporasjon) av vann fra luftveiene. Fordampingen har en kjølende effekt. Blodet i årene i luftveiene kjøles ned og når dette blodet farter ut i kroppen vil den også kjøles ned. Fordamping fører til betydelig væsketap, og det er viktig at hunden får nok å drikke. Pesingen er mest effektiv hos hunder med lang nese med store overflater, og kortnesete hunder har større problemer med å regulere temperaturen. Vær spesielt oppmerksom om det er høy luftfuktighet - da vil fordamping og avkjøling bli betydelig redusert!

 

Nedkjøling skjer også ved vasodilatasjon: Blodkar og blodårer bl.a. på huden utvides og blodgjennomstrømmingen øker, årene får en større overflate. Små blodårer danner nettverk under hudoverflaten, særlig tett er nettverket på ekstremiteter som poter, ører og i hoderegionen. Blod transporteres ut fra kroppskjernen og til huden, der overskuddsvarme avgis til omgivelsene.

Temperaturregulering skjer også ved atferdstilpasning. En varm hund vil helt naturlig holde seg i ro, søke til skyggefulle og luftige steder, og grave seg en grop ned til fuktig og kjølig jord.

Hund som peser, tungen er veldig lang

Når hunden er varm blir tunga lang

Hund som sikler og peser litt

En varm hund sikler

To hunder sitter i sola

Pesing regulerer varmen

Kjenn din egen hund!

Raser er forskjellige, og individer er forskjellige. Det er som nevnt stor forskjell på hvor godt ulike hunder tåler varme og aktivitet. Du må observere din egen hund, og lære hva den tåler og liker.

 

Individuelle faktorer som kan påvirke kroppstemperaturen og temperaturreguleringen er:

 

  • Rase – noen raser er bedre tilpasset arbeid i varme strøk. Lær deg rasens historie og genetiske bakgrunn, men husk også at det er hvordan din hund reagerer på varme som gjelder.

  • Alder - Valper og eldre hunder regulerer ikke kroppstemperaturen like effektivt som en voksen.  

  • Pels - Tykk og tett pels med dobbelt hårlag kan være en ulempe om sommeren, men ikke alltid. En lys, luftig, avrøytet og godt børstet tolags pels vil beskytte godt mot stråling fra direkte sol. Da vil en korthåret sort hund absorbere mer varme. I skyggen og når det blåser vil det være en fordel å være tynnpelset. Lys pels er stort sett bedre enn mørk om sommeren.

  • Helsetilstand – en dårlig trent og overvektig hund vil tåle varmen dårlig. Det samme kan gjelde hvis hunden er syk eller går på visse medisiner. Snakk med veterinær om dette. Arvelige fysiske trekk som kort nese, stor og tung kropp eller medfødt hjertefeil gjør også sommervarmen mer utfordrende for en hund.

  • Mentalitet – Noen hunder er rolige, sindige og passer på seg selv. De senker aktiviteten etter temperaturen, og vil aldri gi jernet på en treningstur i varmen. Andre er lettstresset, eller energiske og elleville. Bruksavlete hunder kan bli så fokusert på aktiviteten de er avlet for, at de ikke kjenner etter hvordan de har det. Disse må eier passe spesielt godt på. 

 

Kort sagt – du må lære din egen hund å kjenne. Og du starter selvfølgelig ikke i tropetemperatur: Du starter forsiktig, og øker på etter hvert som du får erfaring og ser hvordan hunden din reagerer på trening og varme. Det kan se ut som også hunder kan akklimatiseres, altså vendes gradvis til å tåle mer varme.

 

Det viktigste er å observere hunden nøye igjennom aktivitetsøktene og pausene. Vil du vite hva som er normal temperatur for akkurat din hund, og lære mer nøyaktig hvordan den tåler varme og aktivitet? Da er det bare å ta fram termometeret å begynne å måle!

Tiltak som kjøler ned

Med noen enkle tiltak kan sommertur og trening bli både variert, trygg og behagelig:

 

  • Å drikke nok er viktig for å yte godt! Væsketap øker kjernetemperaturen og pulsen, men om hunden får tilstrekkelig å drikke vil det bidra til god regulering av kroppstemperaturen

  • La hunden få kjøle kroppen ned i vann. Når hunden bader eller vasser ledes overskuddsvarme vekk fra kroppsoverflaten. I tillegg kjøles blodet ned. Det er særlig viktig at blodårer på beina, og innsiden av lårene der de store blodårene går, kommer i kontakt med vannet. Når blodet sirkulerer i kroppen vil også kroppskjernen kjøles med.

  • Tren på luftige steder. Vind vil effektivt fjerne overskuddsvarme fra kroppsoverflaten. Det har best effekt på korthårete hunder. Det er uansett viktig at pelsen er velstelt og gjennombørstet slik at den er luftig.

  • Tren på skyggefulle steder. Hundekroppen vil absorbere varme fra direkte sol. Det er mørke, korthårete hunder som er mest utsatt for dette. Fluffy tolags pels vil beskytte mot direkte sol, og lys pels er best.

  • Pauser og hvile er viktig! Muskelaktivitet produserer mye varme – når denne aktiviteten stopper går kroppstemperaturen ned. Du kan f.eks. drive intervalltrening med veksling mellom aktivitet og pause.

  • Kutt ned på distansen og treningsøktens lengde på de varmeste dagene.

  • Unngå varmt underlag. Asfalt er skikkelig fyfy. Det beste er skyggefulle stier, gressdekke, eller gressbevokste seter- og traktorveier.

  • Stort matinntak gir økt varmeproduksjon. Når det er varmt, blir det spesielt viktig å ikke fore tett opptil aktivitet.

  • Akkurat som mennesker kan også hunder tilvennes til å tåle varme bedre. Det handler rett og slett om å gradvis øke treningsintensitet eller trene i gradvis høyere temperaturer.

  • Dropp hardtrening på de virkelig varme dagene, og dager med høy luftfuktighet, eller velg svømming i stedet.

Men? Er det ikke maks 15 grader som gjelder?

Kanskje har du hørt at du ikke skal jogge eller sykle med hunden om det er over 15 grader? Eller at du ikke skal trene i over 12 grader om hunden trekker? Dette er råd som opprinnelig kom fra sledehundmiljøet, og gjelder først og fremst for proffene der. Når man kjører hundespann med 16 toppivrige, ekstremavlede trekkhunder så blir aktiviteten ekstrem, samtidig som det blir utfordrende med stadige pauser for drikke og nedkjøling. Disse hundene vil dessuten ofte ha problemer med å roe ned i pausene. Rådene er altså gitt under helt andre forutsetninger enn det som gjelder for oss vanlige hundeeiere med en eller kanskje to mer moderate hunder.

 

I barmarksmiljøet trener man i noe høyere temperaturer. Norges Hundekjørerforbund angir i sitt konkurransereglement for barmarkskonkurranser at et løp kan gå som normalt i temperaturer inntil 16°C. I temperaturer mellom 16°C og 18°C skal man holde seg til angitte minimumsdistanser som avhengig av øvelse kan være fra 2,5 – 5 km. Ved temperatur over 18 grader, skal løpet utsettes eller avlyses. Dette gjelder altså også ekstremavlede hunder som gir maks i konkurranse med mange andre hunder. Heller ikke dette er sammenlignbart med mer hverdagslige aktiviteter for vanlige hunder og hundeeiere. Men om hunden din er en type som gir maks på all trening, ja da er dette gode anbefalinger også for deg og din hund!

Ut på tur og trening!

Joda, ta helst de hardeste treningsøktene når det er kjølig, f.eks. tidlig morgen eller sen kveld. Men likevel: Har du en frisk, funksjonell, slank og veltrent hund i sin beste alder vil den klare både aktivitet og varme! Da er det egentlig bare å komme seg ut på tur hvis dere har lyst til det. Verken 20 eller 27 grader behøver å stoppe en etterlengtet aktivitet, men du må kjenne din egen hund, observere den underveis og gjør de tiltak som er beskrevet i denne artikkelen.

 

Her er to eksempler:

Joggetur eller sykkeltur

Ja, det går helt fint for mange. Prøv å unngå verste solsteika: Velg en skyggefull sti eller vei med mykt underlag som ikke absorberer så mye varme. Sørg for at det er nok drikkevann, og vann til å kjøle ned hunden. Hvis det blåser litt så er det fint. Om hunden trekker og ikke sparer på kreftene, må du ta korte sykkelintervaller og heller litt lenger pauser.

 

Kløvtur i fjellet i 27°C 

Jada, det går også fint for mange hunder om eier er erfaren. Men kløving er veldig tungt for hunden så den blir varm av det, og enda tyngre blir det om den trekker i tillegg. På fjellet blir hunden dessuten utsatt for direkte sol. Og kanskje blir den opphisset av å se beitedyr? Det er ingen grunn til å legge opp til kløvtrening når det er så varmt, men det er heller ikke nødvendig å avlyse en planlagt tur hvis du kjenner hunden din godt, og vet hva du skal gjøre.

Hund går med kløv på snaufjellet

Det er langt å gå... mil etter mil...

Hund som peser i varmen

Når tunga blir lang, må pausen være lang (gammelt jungelordtak)

Hundeeier skvetter vann fra en bekk under magen på hunden

Vann under magen, kjøler ned

 GOD TUR! 

 

Referanser