Turmat: 

Havregrøt med variasjon

Havregrøt er superenkel turfrokost. Med litt variasjon blir havregrøten aldri kjedelig.

Skrevet av Kari Isingrud, 2019


Valgmulighetene på grøtfronten har blitt nesten latterlig store. Men for å forenkle litt: Det viktigste valget er mellom ekspressgryn, lettkokte eller store havregryn.

Ekspressgryn tilsettes kokende vann eller melk, og er ferdig på 1-2 minutter. Det finnes også ferdige porsjonsposer, som er naturell eller med smak av ditt og datt. De er ikke de billigste, men likevel langt billigere enn f.eks. havregrøt fra turmatprodusenten Real Turmat. Mindre søppel blir det også.


Lettkokte havregryn kokes i 3-5 minutter. Store havregryn skal kokes i 5-8 minutter. Velg hele havregryn om du vil ha mer tyggemotstand. 

Havregrøt er altså uansett raskt å lage, men ekspressvariantene er de enkleste og raskeste på tur. Grøten kan kokes på vann eller melk. Vil du ha mer fylde og flere kalorier bruker du melk eller en blanding av vann og melk. Du kan også bruke biola eller kefir. Da får du en tjukk og syrlig grøt. Eller du kan prøve med kokosmelk eller havremelk om du vil ha en vegansk grøt.

Det er altså bare å prøve seg fram, og finne sin egen favoritt.

Basisoppskrift

Følg oppskriften på pakken, eller kjør på med en rausere turporsjon. Vi bruker:

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl væske
  • litt salt – gjerne et lite dryss av maldonsalt på toppen
  • Bruk fantasien og varier med topping, nedenfor finner du våre favoritter

 

Havregrøt for enhver smak

Ekspressgrøt på 1-2-3

Havregrøt med masse deilig frukt, bær og nøtter - både i tallerkenen og utenfor

Vår ekspressfavoritt for en rask og god frokost er Axa Ekspress med vanilje og rosiner. 

Slik gjør du:

Tilsett kokende vann og lag en topping

  • Aller enklest er det med topping av kanel og gjerne litt sukker om du liker det søtt. 
  • Vår favoritt: Axa Ekspress med topping av friske villbringebær, blåbær og hakkede nøtter. Men du velger så klart dine egne favoritter av frukt, bær og nøtter til grøten.

Syrlig havregrøt med biola og skogsbær

En orange turbolle med havregrøt toppet med friske bær. Den står på en stein ved et vann, og sola skinner.

Dette er en frokost for turmager og lange dager. Havregrøt laget med biola og vann blir syrlig og tykk. Bruk litt mer vann om du synes den blir for tykk.

Slik gjør du:

Lag gjerne havregrøten av store havregryn. Kok med halvparten vann og halvparten biola naturell. Lag en topping av banan og friske bær. Dryss gjerne på litt sukker eller melis om du synes grøten blir for syrlig. Eller prøv med en dæsj syltetøy. 

Kraftgrøt for langturen

En orange turbolle med havregrøt toppet med bacon, ost og vårløk. Den står på en bjørkestubbe i gresset

Mange føler at de blir fort sultne igjen etter havregrøt. Her har du en variant som holder sulten unna. 

Slik gjør du:

Bruk naturell havregrøt - lettkokte eller hele vanlige havregryn. 

Kok grøten på vann eller melk som angitt på pakken. Skjær bacon, løk og vårløk i små biter og stek. Skjær cheddar i biter. Bruk som topping eller rør det inn i grøten.