► Hundens turmat

Hunden trenger nok energi og riktig ernæring på langtur i skog eller fjell. Hundematen må også være lett å bære, enkel å tilberede og ha god holdbarhet. Les våre tips om hundens turmat!

Skrevet av Kari Isingrud, 2020

Før turen

Det kan være lurt å fôre hunden variert i hverdagen. Hundemager som er vant til ulike typer mat vil fint klare litt endrede matvaner under en langtur. Du kan selvfølgelig også starte tilvenning til turmaten en ukes tid før turen starter.

Har du valp har du sjansen til å tilvenne den det framtidige turlivet. Lær valpen å spise overalt, ute, inne, i bilen og på tur i skogen, fjellet eller byen. Lær den å spise fra skål, fra bakken, med fremmede mennesker og hunder til stede osv. Lær den å drikke fra en kopp eller av ei flaske. Og ikke minst – lær den å like all slags mat og venn den til mange ulike smaker. Noen hunder blir lett vanedyr og stor variasjon gjør antakelig valpen fleksibel og tilpasningsdyktig til ulike situasjoner.

Noen hunder kan bli finspiste på tur – stikk i strid med det man ønsker. Det kan ha mange årsaker. Noen kan være vanedyr som overreagerer på nye omgivelser og situasjoner. Dette kan forbygges fra valpestadiet som beskrevet ovenfor. En voksen hund kan også læres å bli mer fleksibel hvis man trener gradvis i hverdagen. Noen hunder fyller opp magen fordi de drikker mye. Hard fysisk aktivitet eller varme, kan også gi dårlig matlyst. Da kan man prøve å gi mat ekstra seint og tidlig, dvs. etter hvile og mens det er kjølig på sommeren.

Riktig energi- og næringsinnhold

Hunders energiforbruk varierer etter alder, rase, personlighet, pelstype, aktivitet og miljøets temperatur. Hunden trenger betydelig mer energi på lange fjellturer med harde dagsetapper, enn den gjør i hverdagen. Hvis den går med tung kløv og i krevende terreng øker energibehovet ytterligere. Det samme gjelder vinterstid om den trekker pulk eller slede, eller om det er kaldt.

Skal du på ekspedisjon over mange uker må du regne ut fôrbehovet nøyaktig, men for en vanlig langhelg eller ukestur holder det å bruke sunn fornuft. Kaloribehovet vil kunne øke med 2-3 ganger vedlikeholdsbehovet, eller enda mer på spesielt krevende turer.

Det er ikke viktig å treffe nøyaktig på fôrmengden på kortere turer, og over tid vil du lære hva hunden din trenger. Hvis hunden ikke er et matvrak vil den normalt regulere matinntaket ganske godt selv. Hvis hunden mister vekt eller virker skrubbsulten får den for lite mat, enkelt og greit.

På langtur bør fett være hovedkilden til energi. Fett er nesten dobbelt så energitett som proteiner og karbohydrater, og dermed trenger ikke fôrmengden øke så mye. En hardt arbeidende hund vil drikke mye og spise mye, og da er mindre volum på fôret en fordel – og det blir også mindre å bære.

Vannbehovet øker svært mye under aktivitet og ved høye eller lave temperaturer. Norges jeger og fiskerforbund oppgir at en jakthund som forbruker 4 800 kcal, vil trenge omkring 4,8 l vann pr dag. Med et så høyt vannbehov kan det være aktuelt å gi tilskudd av elektrolytter. Det tilsettes vannet og bidrar til å gjenopprette væskebalansen raskt etter hardt arbeid. Dette er ikke nødvendig for vanlige fjellturer, men ved mer ekstrem aktivitet eller ekstreme temperaturforhold kan det være nyttig. Det kan gi bedre restitusjon og bidra til å senke puls, pustefrekvens og kroppstemperatur.

Turfôring i praksis

• Vann er viktig!
    La hunden få drikke ofte gjennom hele dagen. Hvis den har rikelig tilgang på vann, vil den normalt regulere vanninntaket selv. På ekstra harde turer, eller om det er spesielt varmt eller kaldt, kan det være gunstig å gi ekstra vann sammen med fôret. Du kan også tilsette vannet god smak for å få hunden til å drikke mer, og tilsette elektrolytter ved behov, se ovenfor. Og hvordan vet du om hunden drikker nok? Jo, den tisser «passe mengder», lyst og fint, flere ganger om dagen.
  • Fett gjør hunden mett!
    Et godt turfôr kan være et høyenergi tørrfôr eller frysetørket vom. Høyenergi tørrfôr inneholder omkring 30 % fett. Dette er fullfôr med alle næringsstoffer hunden trenger.

Frysetørket vom inneholder opp mot 60% fett, og er et svært energitett fôr uten karbohydrater. Hvis du kun gir dette fôret bør det være et fullfôr tilsatt vitaminer og mineraler, som dekker hundens daglige behov for de ulike næringsstoffene.

Begge disse fôrene er lett, holdbar og fettrik turmat, og ser ut til å være mange turfolks basisfôr til hunder på tur – enten alene eller i kombinasjon. I tillegg er det vanlig å gi sunne matrester fra egen mat, fersk fisk man får underveis, eller tørrfisk, tørket kjøtt eller innmat. Om vinteren kan frosset våtfôr være et alternativ.
  • Snacks for kos og ekstra energi
    Det finnes en rekke typer energibokser, tørket snacks osv. som kan gis underveis på turen eller i pauser. Et eksempel er tørkede grisehaler som både er holdbart, fettrikt og tilfredsstiller tyggebehov og sørger for «tannpuss».
  • Foringsrutiner
    Det er en grei regel at det skal gå 1-2 timer før og etter aktivitet før hunden får et stort måltid. Dermed er det greit med hovedmåltider på morgenen når man står opp, og om kvelden etter at hunden har roet ned. Utover dette er det fornuftig å snacke i pauser, kanskje litt ekstra hvis man har en hovedpause, og ved ankomst leirplass om kvelden.

God tur!

Takk til medlemmer av gruppa På tur med hund i Norge, som kom med mange tips om hundens turmat. Bli gjerne medlem av gruppa: https://www.facebook.com/groups/236356030715103

Referanser:

Hva slags fôr bør hunden få når den skal løpe langt? Artikkel NMBU 2014

Fett eller karbohydrater som energikilde til fysisk aktive hunder? Øystein Ahlstrøm, Jan Reinertsen. Institutt for husdyr og akvakulturvitenskap, Universitet for Miljø- og Biovitenskap.

Riktig fôring, Norges Jeger- og Fiskerforbund. 2010