► Helhetlig trening i praksis

Variert trening og allsidige opplevelser vil gi hunden en spennende hverdag og god helse. "Hundens 5 om dagen" er  fem viktige elementer i treningen. Her er forslag til aktiviteter som oppfyller behovet for variasjon.

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2018

 Helhetlig trening med hundens 5 om dagen omfatter:

 

  • Fysisk aktivitet
  • Sanser
  • Hodearbeid
  • Sosialisering og miljøtrening
  • Følelser

 

Les mer her:  Hundens 5 om dagen

 

Aktivitet og tur i skogen, med gode venner

Gå gjerne flere på tur i lag. Hundene bør like hverandre og gå godt sammen. Om det ikke er båndtvang og man har god innkalling på hundene, kan de løpe løse.

 

Start og avslutt turen med gode rutiner. Det er i praksis en liten lydighetsøkt: Vente før man hopper ut av bilen  (stå/sitt), vente mens mor tar på ryggsekken, gå pent i bånd bort til skogkanten osv.

 

La hundene få leke og drive med sitt med minimalt av innblanding fra mennesker. Forlat stier og grusveier og gå ut i terrenget. Legg merke til hvordan for eksempel ganglag og haleføring forandrer seg når hunder må bevege seg i lyng og høyt gress og i ulendt terreng. Du merker kanskje selv også at dette er fin trening? Ikke gå utenom, men hopp over, kryp under eller gå mellom naturlige hindre. La hundene søke etter leker eller godbiter, eller bare snuse på de lukter som naturlig finnes i skogen. Balanser på steiner, trestammer og stubber. La hunden løse oppgaver og tenke selv, eller varier slik at hunden også lærer å følge med på deg og dine anvisninger og kommandoer.

 

Husk at knurring og knuffing er en naturlig del av hundens språk. Regelrette slåsskamper må selvfølgelig stoppes, men småkonflikter om pinner og andre ressurser er det fint om hundene lærer å løse selv. Hundene bør også lære å gå litt i bånd sammen uten å stresse. Ta pauser og gå ikke videre før alle hundene har lagt seg ned og er rolige. Bruk gjerne litt av pausen til kos, klapp og en liten massasje.

Hvis man vil gi hundene litt hardere fysisk trening kan man gå parallelt i terrenget med passende avstand i mellom, prøv med 50-100 meter. Mange hunder vil da naturlig pendle mellom menneskene i turfølget. Hvis de ikke gjør det kan man rope på dem. Gi litt ros og kos hver gang de er innom en person. Dette er flott kondisjonstrening for hundene, men det kan stresse noen. Ikke overdriv!

Vannaktiviteter

Svømming er fin trening og gir mange variasjonsmuligheter. Tilrettelegg for variert lek i vannet. Apportering, hopp fra brygga og balansetrening på flytemadrass er eksempler på aktiviteter for hunder som er trygge på vann. For de mindre drevne vil lek og trening i vannkanten være nok i starten.

 

Hunden vil garantert synes det er stas å svømme sammen med menneskene sine. Da må den lære noen sosiale regler om at menneskerygger ikke er noe man klorer og kravler seg opp på. Svømming kan gjerne kombineres med lydighetstrening og innlæring av triks. La hunden f.eks. svømme mellom to mennesker og levere ting.

 

Mest variert muskelbruk blir det med korte svømmestrekk, mange vendinger og ellers mye lek og krumspring i vannet. De fleste hunder bruker halen aktivt for å holde balanse og manøvrere under svømmingen. Dette styrker ryggmuskulaturen og gir god kroppsbeherskelse. Svømming er god kondisjonstrening. For utrente hunder er korte svømmeøkter passe. En godt trent hund kan svømme etter en kano eller annen båt. Eller hvorfor ikke lære hunden å trekke kanoen?

Kløving

Kløving gir kjempefin og allsidig trening for voksne hunder. På en kløvtur i krevende terreng vil hunden forsere naturlige hindre. Det utvikler både den fysiske og mentale kapasiteten. Den må balansere, gå utenom, hoppe over, vasse, vurdere veivalg osv. La hunden bruke hodet og selv finne ut av hindringer. Turen blir langt mer utfordrende når den har kløvsekken å ta hensyn til. Best treningseffekt får vi om vi går utenfor stier og veier. Under kløving bør hunden gå i bånd og dette er en fin aktivitet i båndtvangstiden. Pass på å ikke belaste hunden med for tung kløv: 25 % av kroppsvekten er passe for normalt til godt trente hunder.

 

Les mer om kløving her.

Bytur

En bytur gir uante muligheter for miljøtrening, ting å se på, lyder og lukter. Velg vanskelighetsgrad etter hundens forutsetninger. En lettstresset hund må få mindre utfordringer enn en rolig. Kombiner med lydighetstrening, triks og lignende slik at hunden lærer å konsentrere seg i uvante omgivelser. I byen finnes også en mengde naturlige hindre: en mur man kan balansere på, fontener å vasse i, stolper å gå sikksakk rundt osv. Ro kan trenes på en utekafe eller en benk i parken. Byturen er også egnet for å sosialisere eller miljøtrene hunden på mange typer mennesker. Barn som vil hilse treffer man på lekeplassen, eldre finner man kanskje i parken. Eller man kan velge at hunden ikke skal hilse på fremmede og bar observere folkelivet på avstand. Joggere, syklister, biler, og skatere er fine objekter for miljøtrening.

Søksøvelser

Nesebruk er gøy for hunden. Små øvelser kan gjøres hjemme i stua, i hagen, på fotballbanen eller underveis på tur i skogen. Eksempler er godbitsøk, lete etter gjemte leker, søk etter gjemte familiemedlemmer eller gå spor for å finne igjen favorittleken sin. Flere av disse øvelsene kan kombineres med lydighetstrening og annet hodearbeid: Sitt eller dekk mens godbitene kastes ut, apportering av funnet leke eller belønning gjemt i en ryggsekk der hunden selv må finne frem til den. Men strengt tatt trenger man ikke alltid tilrettelegge neseøvelser. Hunden vil naturlig følge spor i skogen, du kan bare følge på (men ikke gå dere bort). Går du på steder der det går folk en sjelden gang, eller der dere selv gikk i forrige uke (eller forrige måned) - mange hunder vil følge gamle folkespor selv om det ikke er sti og det er lenge siden noen gikk der.  

Les mer om søk og søksatferd her.

Båltur og samarbeid

Ta med hunden på båltur en vinterdag. La hunden trekke pulk inn til bålplassen, og samarbeid om å hente ved. Øv på "vent", "gå fram", "høyre", "venstre" og andre praktiske turkommandoer.  Lag bål, fyr opp og kos dere sammen etter endt arbeidsøkt.  

 

Se vår video om båltur og samarbeid

Samojeden Termos stårog ventermed pulken mens mor henter bålved.
Samojeden Melis svømmer med en fargerik ball
Samojeden Termos er på kløvtur i Rondane

Sosial interaksjon

 

Bajas lærer en ny menneskevenn å leke med pinner

Sjæferen Bajas har to menneskebrødre og er ofte ute med dem og leker. Noen ganger kaster guttene og deres kompiser pinner som hunden henter. Bajas elsker pinneleken.

 

En dag er Bajas løs på tur med mor og de treffer barnehagebarn i skogen. Mor og en barnehageansatt kjenner hverandre og fordyper seg i en samtale. De andre barna leker inne i skogen, men en liten gutt blir veldig interessert i Bajas. Han er tydelig ikke så vant til hunder og synes Bajas er stor og litt skummel. Bajas derimot er godt sosialisert og vet at barn er artige å leke med. Han henter en pinne som han vifter med foran gutten. Gutten skjønner hva Bajas vil men tør ikke ta pinnen ut av hundens munn. Da slipper Bajas pinnen ned på bakken og ser forventningsfullt på gutten. Gutten tar et skritt mot pinnen, men ombestemmer seg. Det er fortsatt litt skummelt. Men Bajas kjenner de sosiale reglene for pinneleken veldig godt. Han rygger et par tre skritt vekk i fra pinnen og da gutten fortsatt nøler rygger han noen skritt til. Endelig tør gutten ta pinnen og han kaster den så langt han kan inn i skogen. Bajas løper fornøyd og henter den, legger den på bakken og rygger igjen de nødvendige skrittene. Han kikker på gutten – sånn nå kan du kaste igjen! Gutten ler og gjør som Bajas vil….

 

 

 LES MER 

 TEMA - Naturlig hundetrening