Helhetlig trening:

► Hundens 5 om dagen

Varierte aktiviteter er viktig for hundens helse og humør. I naturlig hundetrening legger vi stor vekt på helhetlig trening som betyr svært allsidig bruk av kropp og hode.

 

Tekst: Kari Isingrud, 2018

I en hektisk hverdag er det ikke alltid lett å være kreativ når hunden skal få sin daglige dose trening, og svært ofte blir aktivitetene nærmest en fast rutine. Men ensformig trening er ikke moro for noen. Nedenfor beskrives fem områder som til sammen gir hunden allsidig trening og varierte opplevelser. Dette er så viktig for hundens liv og helse at de kan kalles ”Hundens 5 om dagen”. Det er ikke nødvendig å legge opp til et omfattende treningsprogram hver dag, men med litt fantasi kan treningen gjøres mer variert og mye morsommere.

 

Her finner du forslag til aktiviteter som dekker 5 om dagen: Helhetlig trening i praksis.

 

Hundens 5 om dagen:

 

1 - Fysisk aktivitet

Variert fysisk trening er en forutsetning for god helse. Det er fint med mye bevegelse hver dag, og moderat til hard trening gjerne 3-5 dager hver uke.

 

Hundens bevegelsesfunksjoner kan deles opp i utholdenhet, styrke, bevegelighet, hurtighet, koordinasjon og noe forenklet også balanse. Alle disse elementer av bevegelsesfunksjonene bør trenes for at hunden skal holde seg frisk og rask og for å unngå skader under trening.

Valp løper i skogen

Løpe...

Barn og hund balanserer på en trestamme

Balansere...

Torill og samojedene trener med sparkesykkel i skogen

Styrke og kondisjon...

2 - Sanser

De fem klassiske sansene er syn, hørsel, lukt, smak og føle-/berøringssansen. Hunden bruker – som folk – sine sanser for å orientere seg og bevege seg i verden. Gjennom sansene forstår vi våre omgivelser og om hunden får varierte sanseinntrykk vil den bli tryggere på omgivelsene og seg selv. En av hundens viktigste sanser er luktesansen og en hund som får anledning til å undersøke verden med nesen blir sannsynligvis trygg og glad. Søksøvelser er fin trening.

 

3 - Hodearbeid

Hva som foregår i hundens hode vet vi dessverre ikke, men vi vet at en hund gjerne vil bruke hodet. En daglig dose hodearbeid gjør det lettere for den å slappe av og roe ned. Det er særlig på to områder vi kan trene hundens intellektuelle kapasitet: Konsentrasjon og problemløsning. Treningsformer som bygger sterkt på hundens egeninitiativ og problemløsningskapasitet gir utmerket hjerne-trim.

 

4 – Sosialisering og miljøtrening

Sosialisering og miljøtrening handler om hverdagslig samhandling med andre og å kunne ferdes avslappet i det hverdaglige levemiljøet. Hunder er sosiale dyr som vil ha glede av å samhandle med andre i lek, trening og spennende aktiviteter gjennom hele livet. En daglig dose miljøtrening handler om å få være med rundt omkring på daglige gjøremål eller ha sine egne oppgaver som den utfører uten å la seg forstyrre av omgivelsene.

 

5 - følelser

Hunder har følelser og følelser er sterke og engasjerende, - og noe annet enn å løse en oppgave eller bruke kroppen og sansene. Følelser er glede, tilfredshet, oppspilthet, samhørighet, overraskelse, forventning, nysgjerrighet og mye mye mer. Små doser ubehagelige følelser kan også være sunt og styrkende - etterpå når alt er bra igjen: bekymring, litt redsel, kjedsomhet, forvirring osv.

To glade hunder løper side om side


Sint liten hund


To hunder ligger på ryggen og koser seg