Rolig hund på en-to-tre!

Har du en urolig hund med mye energi eller en spinnvill valp som ikke klarer å roe ned? Her får du en 3-trinns oppskrift på roligtrening

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2017

Vi skal ikke lure deg: Treningen er ikke gjort på en-to-tre, men jobber du med de en-to-tre trinnene i oppskriften så kan vi nesten garantere at hunden roer seg ned etter litt tid. Så sett i gang!

 

Målet for roligtreningen er at hunden din skal kunne slappe av overalt, både hjemme i huset og ute blant andre. Noen valper er naturlig rolige, mens andre klatrer på veggene og henger i gardinene. Oppskriften nedenfor kan brukes på alle valper og voksne hunder som trenger hjelp til å roe ned, men det er særlig hvis du har en høyenergisk valp, eller hund, at du trenger å iverksette alle tiltak. Noen av øvelsene er en form for rotrening som bare noen få ekstra ville valper trenger. Treningen skal aldri oppleves vond eller skummel for valpen. Søk råd hos en godkjent adferdsterapeut om du er usikker på hvordan du skal gjøre disse øvelsene. 

 

Før roligtreningen starter bør du vurdere å innføre noen nye rutiner:

 • Slutt med å leke og aktivisere hunden inne. La all aktivitet foregå ute - inne skal det være ro: Dette tar vekk hundens forventning om aktivitet inne.
 • Rydd vekk alt som hunden kan aktivisere seg med i en periode, f.eks. hundeleker og kanskje også sofaputer og andre artige gjenstander
 • Innfør gjerne et pauserom - et rom helt strippet for noe å aktivisere seg med. Bruk gjerne grind inn til rommet der dere er, slik at hunden/valpen ikke er helt avstengt. Noen hunder må tilvennes pauserommet på samme måte som den tilvennes å være alene hjemme: Det må læres inn gradvis. Selve roligtreningen (se trinn 3 nedenfor) kan gjerne starte på dette rommet. Vi foretrekker pauserom framfor bur. Pauserommet skal være stort nok til at hunden kan bevege seg rundt, velge seg liggeplass osv. Gradvis kan man innføre gjenstander på pauserommet som hunden ikke skal røre, f.eks. en stol eller knagger med klær. Slik gir rommet øvelse i å slappe av uten å bite på ulovlige ting, og er en forberedelse til å slappe av overalt i huset. Dette er noe hunden ikke kan lære i bur.
 • Miljøtrening: Du bør også være nøye med å vende hunden din til ulike miljøer fra den er valp. Det er fint om hunden klarer å være rolig hjemme, men enda bedre om den også klarer å være rolig overalt ellers. Miljøtrening handler om å gjøre hunden trygg og  rolig i ulike miljøer.
 • Sørg for at du alltid har god nok avstand til forstyrrelser, slik at hunden faktisk klarer å slappe av. Dette er selvfølgelig individuelt. Noen kan sove på toget, mens andre ikke engang kan stå på perrongen i starten.

 

Sånn - da er dere klare for roligtrening! De tre trinnene i treningen er

 

 • Sørg for tilstrekkelig aktivitet
 • Nedtrapping av aktivitet
 • Selve roligtreningen

 

Trinn 1 - Tilstrekkelig aktivitet

Alle hunder trenger aktivitet der de får brukt både kropp og hode. Har du en hund med mye energi er fysisk og mental aktivitet selve grunnlaget for å lykkes med roligtrening. I roligtreningsperioden bør du sørge for rikelig med aktivitet så og si hver dag. Velg gjerne fysisk krevende aktiviteter (tilpasset valpens alder), men sørg for at hunden ikke girer seg for mye opp. Hunder gir ulike signaler på stress som f.eks. bjeffing, piping, riing på andre hunder eller "stressløping" uten mål og mening. Lær din hunds signaler og velg bort aktiviteter som stresser for mye. 

 

Forslag til aktiviteter:

 

 • løpe /gå fritt i skog og mark
 • leke fint med andre hunder
 • sykkeltur, skitur, joggetur (ikke med valper)
 • koordinasjons- og balanseøvelser osv.
 • aktive lydighetsøvelser og triks: innkalling, på plass, snurre o.l.

 

Antakelig er 2 timer aktivitet i gjennomsnitt pr. dag et absolutt minimum for en høyenergisk hund. Dette skal være aktivitet med relativt høy intensitet slik at hunden blir fysisk sliten. I treningsperioden kan det være en fordel med mer, i alle fall i starten. Regnestykket er jo enkelt: Det er 24 timer i døgnet - 2 timer aktivitet = 22 timer mer eller mindre i ro. For de fleste høyenergiske valper (hunder) kan mangel på aktivitet være en viktig årsak til at de ikke finner ro. Disse har kapasitet til å være i aktivitet mange timer hver dag - og burde ideelt sett fått være det.  Men har du fått mer hund enn du regnet med: Gjør så godt du kan, se om du kan få hjelp, og trøst deg med at selv energibombene kan lære å slappe av med moderat aktivitet.

 

Trinn 2 - Nedtrapping

Etter aktiviteten skal hunden være sliten, men rett etter treningen vil hjertefrekvensen være høy og hunden har litt stresshormoner i kroppen. I roligtreningsperioden må du derfor gå veien om nedtrappingsøvelser. Det er aktiviteter med lav intensitet. Hensikten er at hunden skal ned i hvilepuls og få tid til å få stresshormoner som adrenalin og kortisol ut av kroppen. Bruk minimum 30 minutter på dette - men gjerne mer.

 

Valp som tygger på en tørket grisehale

Forslag til aktiviteter:

 

 • rusletur i bånd i rolig miljø med lite forstyrrelser, f.eks. i skogen
 • søksaktiviteter som spor osv.. Men kjenn din hund: For noen hunder er dette en intensiv aktivitet, og da er det en aktivitet som passer bedre for trinn 1
 • rolig svømmetur med eier
 • passive lydighetsøvelser: sitt, dekk o.l. 
 • ligge med noe å tygge på: kjøttbein, grisehale el.lign. (Men: Noen blir litt oppgiret av dette også...)
 • ... dvs. alt som hunden din kan gjøre med lav intensitet...

 

Trinn 3 - Roligtrening

Sånn - nå er hunden din klar for selve roligtreningen. Du kan trene ro på flere ulike måter. Start hjemme, gjerne på pauserommet, og flytt treningen gradvis til nye omgivelser. Velg miljøer slik at forstyrrelsene økes gradvis - aldri mer forstyrrelser enn at hunden klarer å rolig observere det som skjer rundt den.

 

Hunden kan belønnes under roligtreningen. Se etter tegn på at den er rolig eller roligere. Det kan altså i starten være at den er mindre urolig, peser mindre osv., eller etter hvert, at den legger seg ned, glipper med øynene, gjesper, sukker tungt osv. Rolig ros og kos er fin belønning for å være rolig, og det er belønning at den slipper løs, eller at dere går en liten rusletur hvis dere er ute. Du kan også belønne med godbiter. Prøv deg fram og se hva som fungerer best. Belønninger som girer opp hunden skal ikke brukes.

 

For mange valper er denne gradvise tilnærmingen tilstrekkelig til å bli rolig, roligere, helt rolig!

 

Roligøvelser for de mest energiske valpene:

 

Øvelse 1 - Bindetrening

Bindetrening handler om å binde hunden, f.eks. i stua, andre rom eller utendørs. Hensikten er at hunden skal lære å slappe av ulike steder i huset eller utendørs, og til slutt kunne slappe av overalt. Bind hunden i et bordbein eller fest en krok i veggen, klyp bandet fast i ei dør el.lign. I noen tilfeller kan du holde i båndet selv. Utendørs er det mange muligheter for å binde hunden under roligtrening. Denne treningen tar vekk hundens mulighet til å belønne seg selv med aktivitet.

 

Bindetrening for koseklumper: Sitt sammen med valpen om den er en koseklump som roer seg fint når den får kos og kontakt med eier. Når den etter noen økter vet at "når jeg er bundet skal jeg være rolig" kan du gradvis flytte deg unna. Belønn valpen (hunden) når den er rolig/roligere, det beste er at den legger seg og slapper av en liten stund.

 

Bindetrening for krokodiller og kålmarker: Valper som biter på alt mulig eller er kålmarker som vrir seg og gjør alle mulige krumspring, bør ikke ha fysisk kontakt med eier under bindetreningen - og den bør bindes slik at den ikke kan bite på møbler o.l. Du kan med fordel sitte rolig i nærheten og ignorere hunden, men ikke vær biteleke eller turnstativ for en urolig valp - det blir den ikke rolig av! Som sagt, sitt rolig i nærheten, men godt uten for rekkevidde. Belønn valpen (hunden) når den er rolig/roligere.

Øk vanskelighetsgraden gradvis: Tren hvert moment til hunden er "ekte" rolig. Da er dere klare for å øke grad av forstyrrelser og trene i nytt miljø. Bind den ulike steder i rommet, ta den med på besøk (først i et rolig hjem) og bind den, bind den i et tre utendørs og sett deg på en benk osv.

 

Øvelse 2 - Bli ryggsekk eller madrass

Ryggsekken og madrassen er to nokså like roligøvelser hvor du har fysisk kontroll på hunden, slik at du har full kontroll på at den ikke driver og underholder seg selv. Det hender at bindetreningen i øvelse 1 får fram virketrangen hos de mest oppfinnsomme og energiske valpene (hundene). Disse kan begynne å tygge på teppet sitt. Når du tar bort teppet begynner de å tygge på bandet. Eller graver på gulvet. For disse høyenergiske valpene kan det være bedre å prøve øvelse 2:

 

Start med å lær inn posisjonen så valpen (hunden) blir vant til å bli holdt fast på denne måten. Bruk godbiter og belønn når den er rolig. Siden du i disse øvelsene må holde valpen fast er det viktig at den stoler på deg og ikke blir redd. Det skal ikke gjøre vondt for valpen, men bare hjelpe den å roe seg ned.

Roligtrening med valp

Ryggsekken er en posisjon der du står på knærne, eller sitter på en benk/stol, og plasserer valpen mellom bena slik at du sitter som en ryggsekk bak den. Valpen skal også sitte og du kan holde i halsbåndet slik at valpen ikke får vridd seg ut av posisjonen. Stryk den rolig på brystet eller i munnvikene eller slik din valpe liker og som roer den ned. Belønn valpen (hunden) når den er rolig/roligere.

Madrassen er en roligøvelse der du sitter på gulvet, bakken el.lign. med valpen liggende mellom bena dine og med hodet i fanget ditt. Hold ev. fast slik at valpen ikke får vridd seg ut av posisjonen. Stryk den rolig på brystet eller i munnvikene, nedover ryggen eller slik din valp liker og som roer den ned. Belønn valpen (hunden) når den er rolig/roligere.

 

Øvelse 3 - Sladretrening

Dette er en øvelse der du belønner valpen (hunden) for å sjekke omgivelsene på en rolig måte. Hensikten er at valpen ser på forstyrrelser i miljøet for så å selv velge å ta kontakt med eier for å få belønningen sin. Lær deg hva som er riktig avstand til forstyrrelser for din hund, la den observere forstyrrelsene, bruk et belønningssignal, og når hunden snur seg mot deg får den en godbit eller du leker litt med den. 

Her er en blogpost om sladretrening: http://hundetreningifokus.blogspot.no/2017/11/sladretrening-hva-er-det.html

 

Øvelse 4 - roligtrening for diltere og pipedyr

Mange hunder finner ikke roen hjemme og utvikler stressatferd som å dilte etter mor eller å gå hvileløst rundt og syte og pipe. Disse hundene kan trenes med øvelse 1-3, men i tillegg må eier trene seg selv. Veldig ofte er slik atferd skapt og opprettholdt av eier. Når dilteren kommer til mor belønner hun atferden ubevisst med å sende pelsklingen sin et kjærlig blikk, eller kanskje hun sier "neimen, lille venn, kommer du til meg... bla, bla, bla og  duppedupp", kanskje blir det kos og klapp også. Piping og syting opprettholdes på samme måte: "neimen lille venn, hva er det? Har du vondt noe sted? Kanskje du må tisse?" Og ofte må pipedyrene tisse - de stresser, drikker mer og tisser mer enn andre hunder. Mange pipedyr får kjeft innimellom for det er vanlig at eiere veksler mellom å koseprate (når hunden kommer for å kose) og å kjefte (når man selv er opptatt med noe annet). 

Øvelse 4 går rett og slett ut på at du gjør roligtrening med hunden og samtidig øver du selv på å late som du ikke har hund! Prøv bindetrening først, varianten der du sitter utenfor hundens rekkevidde.

 

  

LYKKE TIL MED TRENINGEN!

 LES MER 

 TEMA - Naturlig hundetrening