Sykkel, sparkesykkel eller vogn?

Lurer du på hva du skal velge? Her kommer noen tips om treningsredskaper for barmarkstrening.

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2017

Sykkel

En vanlig sykkel har et bredt anvendelsesområde. For trening med hund vil en allround terrengsykkel være et godt valg. Den kan brukes i nesten all slags terreng. I bratte oppoverbakker kan man tråkke og hjelpe hunden(e) etter behov, og den kan brukes på alt fra grusveier til kronglete stier. Både hund og eier kan få bra trening hvis man velger terreng etter evne og form.

Den største ulempen med en vanlig sykkel er risikoen for skade. Det vil være vanskeligere å hoppe av sykkelen om hunden(e) skulle finne på noe tull. Tryner man med vanlig sykkel kan det bli alvorlig skade.

 

Trening med vanlig sykkel passer for 1-2 middels/store hunder avhengig av størrelse og trekkraft. Har du småhunder kan du selvfølgelig sykle med flere. Hundene bør være lydige og forutsigbare for å unngå uhell.

Sparkesykkel

To samojedhunder trekker sparkesykkel

 En sparkesykkel har et noe snevrere anvendelsesområde enn en vanlig sykkel. Den egner seg best på grusvei eller annen relativt god vei. Liten bakkeklaring gjør den mindre egnet på sti. For gjennomsnittsbrukeren vil den egne seg best i flatt eller småkupert terreng, mens det antakelig vil føles for tungt om det blir mange lange og bratte bakker. På den annen side - det er en lett sykkel så det er ikke noe problem å trille i de bratteste kneikene.

 

Sparkesykkelen er et trygt alternativ som gir god kontroll og har lavere skadepotensial om ulykken skulle være ute. Det er lettere å hoppe av denne sykkelen.

 

Trening med sparkesykkel passer for 1-3 middels/store hunder avhengig av størrelse og trekkraft. Flere ivrige småhunder kan også trekke sparkesykkelen, men eier må selvfølgelig sparke mer med mindre trekkraft.

 

Både Seleverkstedet og Troll mushing anbefalte Kostka sparkesykkel, på forespørsel høsten 2018:

http://www.troll-hundefor.no/webshop.aspx?pageid=32939&catId=18198&groupId=2939#webshop

 

Kickbike og Pawtrekker er to andre merker av sparkesykler:

Les mer om Kickbike: http://www.seleverkstedet.no/produkter/treningsredskaper

Les mer om Pawtrekker:http://www.pawtrekker.com/

 

Vogn

To samojedhunder trekker en saccovogn

 Saccovogn er ei fin vogn for en eller to hunder. Den egner seg best på grusvei eller annen relativt god vei. Vognbredden og de fire hjulene gjør den mindre egnet på smale eller dårlige stier. Den egner seg best i flatt eller småkupert terreng. Om man sitter i vogna blir doningen for tung for hundene om det blir mange lange og bratte bakker. Vogna har et ståbrett bak, som gjør det lett å hoppe av i bakkene og løpe bak. Da blir det mer trim på eier og vogna vil fungere fint også i bratt terreng.

 

Saccovogna er det klart tryggeste alternativet og man har stålkontroll på hundene med drag og med styre.

 

Trening med saccovogn er beregnet for for 1-2 middels/store hunder i drag, men det er mulig å koble på flere hunder med bruk av liner. Ikke undervurder trekkraften du trenger for å kjøre vogn: Saccovogn med person i vil fort veie 80-100 kg, eller enda mer.

 

Alternativ til saccovogn:

https://hundekjorerbutikken.no/produktkategori/vogn-slede/