Liten valp i nytt hjem

Gi valpen din en god start i sitt nye hjem

 

Skrevet av: Kari Isingrud, 2019

Den første tiden i nytt hjem er en stor overgang i valpens liv. Det er viktig at du gjør savnet etter mor og søsken så lite som mulig, og at valpen blir trygg på ny familie og nytt hjem. Valpen skal ikke  forlates alene, man er omsorgsfull og tålmodig, og man skjermer valpen for bråk, ståk og fremmede mennesker utover den nye familien de første dagene. Valpen må få lov til å utforske huset og ev. hagen i sitt eget tempo. Den må ha en skjermet liggeplass hvor den får ligge i fred, den må få sove uforstyrret. Sørg både for morsom aktivitet og rolige stunder slik at valpen klarer og sovne.

Valpesikring

En hage med en trillebår og en søppelsekk full av skrot

Det er lurt å ”valpesikre” hjemmet. Det vil si å fjerne alt som kan tygges på og rives ned som enten er farlig for valpen eller du er spesielt redd for. Dette reduserer antall forbud du må formidle til valpen. Det bidrar til et godt forhold til valpen, uten at du er den kjipe som stopper alt morsomt,  og det reduserer risikoen for skader på valp og eiendeler. Om du er i forkant og tilbyr valpen aktivisering som den er interessert i og får lov til å holde på med, vil også sjansene for at valpen holder på med ulovlige aktiviteter minske.

Fristunder

Valpen bør også ha noen fristunder der den kan få utløp for sin naturlige undersøkelsestrang. Hvis eier tar en liten skogstur med innlagt kaffepause, kan valpen få en fristund uten særlig innblanding i sine gjøremål. Dermed blir den også roligere når den kommer hjem igjen. Enkelte valper kan bli veldig oppgiret om de stadig hindres i å undersøke ting, men de vil som regel roe seg av slike fristunder. Noen få valper må rett og slett læres å roe ned.

Skap trygghet og nærhet

Mange valper blir svært redde om de forlates alene. De fleste vil protestere med hyl og skrik, og det er rett og slett en medfødt atferd som skal sikre overlevelse. Å bli forlatt alene er en sterk og vond følelse for en liten valp, og tilvenning til å være alene må skje gradvis i valpens tempo. Trygge valper venner seg til å være alene. De første dagene gjør man de daglige gjøremål, men uten å forlate valpen alene i huset/ leiligheten i lengre tid. Familien gjør som man pleier. Mor tar en liten tur i kjelleren, far går ut med søpla osv. Alt  uten å gjøre noe nummer av det. Det beste er å overse valpen både når man går og når man kommer tilbake. Jo mindre styr jo mindre farlig oppfatter valpen de korte øyeblikkene den er alene. Den vil fort forstå at det er helt ufarlig å være alene en liten stund. Alenetreningen blir mye enklere når valpen blir eldre. Mer selvstendighet kommer av seg selv når den vokser til. Da får den ikke lenger panikk av å være alene, og man kan begynne å forlate den i litt lengre tid av gangen. Det er veldig individuelt hvor lett valpen takler å være alene, og du må ta hensyn til personligheten til din valp.

 

De første nettene vil savnet etter mor og søsken melde seg. Valpen er vant til å "sove i haug" og nå er den plutselig alene. Valpens behov for nærhet og trygghet kan utnyttes til å skape en god tilknytning mellom dere: La valpen ligge i sengen, eller legg deg på en madrass i det rommet valpen skal sove i fremtiden. Mange valper er små krokodiller når de blir husvarme, og om de vil leke og bite i stedet for å sove kan du stenge av rommet med ei grind og ligge på madrass rett utenfor. Da får valpen tryggheten ved at du er i nærheten. Når valpen er trygg og moden for det, er det lettere å trene den til å ligge alene.

En liten jente ligger rolig i gresset med hunden sin. De leker med en pinne

De fleste valper finner seg fort til rette i nytt hjem, og når valpen etter noen dager eller en uke eller så, er trygg og tilfreds i det nye hjemmet, kan man gradvis ta opp igjen dagliglivets rutiner: Valpen kan være mer med rundt omkring, familie og venner - også de av det mer støyende slaget, kan få komme på besøk osv.

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet i samarbeid med Merete Kristensen i Side ved side. Den er omarbeidet og tilpasset På streif av Kari Isingrud, 07.06.2017