► Sosialisering og miljøtrening - sjekkliste
Ved sosialisering og miljøtrening er det viktig å gå gradvis fram. Menneskeforeldre skal passe på at valpen er trygg hele tiden. Nye erfaringer skal være positive og tilpasset den enkelte valp. Gradvis tilnærming og riktig avstand er viktig når valpen skal bli trygg i nye miljøer. Avstanden til det nye og ukjente skal være stor nok til at valpen mestrer situasjonen, og når valpen mestrer kan dere gradvis gå nærmere.
Valper har ulike egenskaper som kan være typisk for rasen, eller som bare er en del av dette individets uferdige personlighet. Har man en trygg og sosial valp som overivrig hiver seg fram for å hilse på alt og alle, kan man vurdere om man ikke skal la valpen hilse på alle man tilfeldig møter, men heller ha ofte vennetreff med kjente folk og hunder. Valpen må lære seg å passere folk og dyr uten å skulle hilse på alle. ”Hilsegale” hunder oppleves ofte som et problem når de blir eldre.
Har man derimot en reservert valp som er litt engstelig for folk bør man legge stor vekt på at valpen får mange positive opplevelser med snille mennesker over en lang periode. Si fra om valpen din virker redd for fremmede mennesker eller hunder. Redsel krever ofte en annen fremgangsmåte enn for valper som er trygge. Valper skal ikke presses inn i hilsesituasjoner med enhver fremmed man møter, men må selv få ta initiativet til å hilse om den vil og i sitt eget tempo. Begge typer hunder skal altså sosialiseres på ulike typer mennesker og lære å passere fremmede man møter på tur, men man legger opp treningen avhengig av hvilken type hund man har.
Vi anbefaler at du går gjennom lista under og krysser av det valpen din har vært med på/opplevd eller har sett på avstand. Tren litt hver dag. Hunder som er forsiktige eller lett stresser seg opp ved nye opplevelser, har godt av å fortsette treningen på disse punktene også etter at sosialiseringsperioden er over.
Ute: Leke, trene, utforske, aktiviteter, være sammen
Inne: Hvile, kose, sove og gjøre daglige gjøremål
Ta rolig imot besøk hjemme
Venne seg til/ være sammen med andre dyr i familien. Det er viktig å starte mens valpen er liten, men vær forsiktig med hundetyper med stort jaktinstinkt.
Kvinner, menn, barn, ungdom, baby, eldre
Grupper av mennesker
”Rare folk”, med rare klær, som hopper, roper, med barnevogn osv.
Folk med handikap, i rullestol, med krykker osv.
Folk i aktivitet, som jogger, på sykkel, ski, rullebrett osv.
Fri lek med faste, greie hundevenner (ulike aldre, kjønn, raser, størrelser)
Hilse på greie hunder i nabolaget
Bil, tog, T-bane, trikk, buss
I skogen, ved sjøen, på fjellet, i parken, i vannkanten
I byen, på landet, langs trafikkert vei
Oppleve andre dyrearter
Støvsuger, vaskemaskin, hårføner, venne seg til lyder og aktivitet
Være med på jobben, kjøre heis,
Sitte på utekafé, benk i parken
Skogbunn, asfalt, metall, gress, vann, grus, rist
Glatte gulv, bevegelig underlag, store steiner
Klippe klør, børste pelsen, undersøke ører, øyne, poter, hele kroppen…gå med potesokker
Ta på sele, tørke labber, dusje magen, bade
Besøke veterinærkontor
Sterk trafikk, maskiner
Skudd, smell, skrammel, rop, skrik hoiing