► Hvordan lære hunden å gå bak

Det er slitsomt med en ivrig hund som trekker i bratte nedoverbakker. Lær hunden å gå bak.

 

Tekst og foto: Kari Isingrud 2017

INNLÆRING: I denne øvelsen brukes vanlige treningsprinsipper som å fange naturlig atferd, shaping og klikkertrening. Det er en fordel om du kjenner til disse  måtene å trene på, men ikke en forutsetning for å bruke denne metoden til å lære hunden å gå bak. Du kan bruke et belønningsord, i stedet for klikker.

 

Se instruksjonsvideo her - innlæring av "gå bak": 
https://www.facebook.com/FriluftslivMedHund/videos/1306015519437436/

Innlæring av gå bak

Trinn 1 - Hunden følger fører som rygger

Stå med fronten mot hunden. Gå sakte bakover. Hunden vil følge etter deg. Klikk og belønn ved å kaste godbiten mellom frambeina på hunden.Gjenta øvelsen - fortsett å rygge bakover og belønn hunden for å følge etter. Velg ut og belønn når hunden nøler litt slik at avstanden mellom dere øker. Hunden skal ikke belønnes om den går helt inn i kroppen din eller prøver å snike seg ut til en av sidene.

 

Kriterier for å gå videre til steg 2:

  • hunden inntar rett posisjon på eget initiativ
  • du kan rygge 20 meter mens hunden holder rett posisjon
  • hunden holder rett posisjon selv om du endrer ryggefarten din

 

Trinn 2 - Hunden følger fører som går sidelengs

Start med fronten mot hunden. Rygg bakover, men begynn gradvis å gå sidelengs. Prøv først f.eks. 45 grader og øk til 90 grader. Hunden skal gå som i punkt 1 med passe avstand. Klikk og belønn når den går riktig. Øk gradvis strekningen hunden må gå før du klikker og belønner.

 

Kriterier for å gå videre til steg 3:

  • hunden inntar rett posisjon på eget initiativ 
  • du kan gå sidelengs 30 meter mens hunden holder rett posisjon
  • hunden holder rett posisjon selv om du endrer farten din

 

Trinn 3 - Gå bak

Start med å gå sidelengs, men vend deg gradvis videre til du går med ryggen til hunden. Hurra, nå går hunden bak! Klikk og belønn! Gjenta. Belønn de beste utførelsene, når hunden på eget initiativ korrigerer seg slik at posisjonen er riktig. Øk vanskelighetsgraden ved å starte med hunden i feil posisjon, slik at den selv må gå inn i riktig posisjon bak deg. 

Kriterier for å gå videre til steg 4:

  • hunden inntar rett posisjon på eget initiativ, fra ulike startposisjoner
  • hunden kan gå bak i rett posisjon i 50 meter 
  • hunden holder rett posisjon selv om du endrer farten din

 

Trinn 4 - Sett signal på atferden

Si "bak" når hunden er i rett posisjon, Klikk og belønn. Gjenta slik at hunden hører kommandoen mange ganger når den er i rett posisjon. Deretter kan du bruke kommandoen når hunden er f.eks. foran deg: Gi kommandoen bak og hunden skal innta posisjonen bak deg. Klikk og belønn.

 

Trinn 5 - Gå bak på tur

Varier terrenget, farten og hvor lenge hunden må gå bak. Dette kan du øve inn på vanlige småturer. Ikke la ivrige hunder gå bak over lengre distanser før den har lært bak-kommandoen svært godt. På tur trenger du ikke belønne med godbit - belønningen er å få gå fram igjen. Husk å alltid bruke kommando /signal på dette - om du slipper fram hunden uten kommando vil du få en hund som konstant prøver seg på å smette fram når den selv vil.

Hund som går bak på tur

 

 LES MER!  

 TEMA - Friluftsliv med hund