► Med valpen i været

Selv små valper kan være med på fjelltur, men da må turen legges opp på valpens premisser. Det skal være trygt, morsomt og koselig på den første turen.

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2019

Friluftsliv med en liten valp er koselig, nyttig miljøtrening og kan starte tidlig. Det er fint å ha en fast leir på de første turene. Med leiren som utgangspunkt kan du gå turer og drive med ulike aktiviteter. Du kan gjerne ligge i telt. Det er fint at hunden tidlig lærer å ligge i ro på plassen sin i teltet og at den venner seg til utelyder uten å bjeffe eller vokte.

 

Med små valper (2-4 mnd gamle) er det best å holde seg mest mulig i leirområdet og bare gå rusleturer. Er valpen litt eldre kan den være med på litt lengre turer. Vær alltid forberedt på å måtte bære valpen i sekken innimellom. For de største rasene kan lengden på turen dermed begrense seg, men det er jo mye annet artig man kan gjøre. Husk også på å ta med nødvendig utstyr så valpen kan være mett, varm og trygg selv om været blir dårlig. De første turene skal uansett bare være kos og hygge.

Forslag til aktiviteter:

Fisking

Det er lurt å legge leiren ved et godt fiskevann. Fisking og roligtrening er en suveren kombinasjon. For enkelte valper kan dette være en utfordring. Det er temmelig fristende både å jakte og å bjeffe på den dingsen som kastes ut i vannet. Her er altså ikke hovedpoenget å få mye fisk, men å kose seg ute og gi valpen gode erfaringer.

 

Bærplukking og soppsanking

Er det sensommer eller høst kan teltturen kombineres med bærplukking eller soppsanking. Da vil turen naturlig få et valpetilpasset tempo. Noen valper blir suverene bærplukkere selv, og bær er sunt for både hunder og mennesker!

 

Matlaging

Med mye tid i leiren kan man planlegge noen gourmetmåltider ute. Dette kan bety litt ekstra å bære på, men på valpetur trenger leiren uansett ikke å ligge langt fra parkeringsplassen. Matlaging er selvfølgelig også fint å kombinere med fisking og bærplukking. Stekt ørret med rømme og pannekaker med blåbær er sikre vinnere! For valpen er det ekstra artig at matlagingen skjer i nesehøyde, så det er en fin anledning til å lære litt impulskontroll!

 

Halvdagstur eller liten topptur

På en slik tur kan valpen gå litt selv. Lengden bestemmes av alder, fysikk og terreng. Når den begynner å bli sliten tar du den i ryggsekken. Det er kjempefint å lære en hund å sitte i ryggsekken. Hvis den ikke blir alt for stor som voksen er dette en aktuell måte å frakte en syk eller skadet hund på. Ta pauser og bruk gjerne hele dagen på turen - pauser med roligtrening funker best  med trøtt valp.

 

Vannaktiviteter

På sommeren er vannaktiviteter morsomt. Vassing, bading, padling og vannleker er eksempler på aktiviteter som passer de fleste. Det er fint å venne valpen til å ligge i ro i båt, kano eller kajakk mens den er ung. Apportering i vann er fin trening og lek, men pass på at det ikke blir stress. Å lære å ligge på en flytemadrass kan være en fin mental og fysisk trening for hunden. Bruk fantasien og finn frem til aktiviteter som både valper og mennesker trives med. Mye bjeffing (og barnehyl) bør unngås både av hensyn til omgivelsene og for stressnivået i små kropper. Pass også på at valpen ikke blir kald og sjekk den for våteksem.

To kvinner med hver sin samojedvalp sitter ved bålet. Et telt i bakgrunnen.

Leirliv er sosialt og koselig for små valper

Valp som ligger i kano

Velg valpevennlige aktiviteter

Valp med rumpa i været når den sjekker vannet

Gi valpen tid til å oppleve og undersøke

Leke gjemsel

Å leke gjemsel med valpen gir den mulighet til å bruke den fine nesen sin. Den vil gå spor eller bruke vinden for å fange opp vitring i luften. Slik finner den de forsvunne flokkmedlemmene sine. Les vår artikkelserie om søksaktiviteter hvis du vil ha flere tips om dette.

Naturlig hinderløype

I naturen er det mange naturlige hindre. Ting å krype under eller igjennom, ting å hoppe over eller sitte på. Barn og valper (og voksne) får trent både hode og kropp på denne måten, samtidig som man har det moro.

Lære andre dyr å kjenne

Valper kan vennes til andre dyr som ferdes i skog og mark og på fjellet. Det er ikke uvanlig å møte på sau og kyr underveis på tur, og det er en fordel om valpen kan være rolig når den ser andre dyr. Små valper er ganske ufarlige, men de skal likevel ikke få løpe etter dyr. Dette vil kunne utløse jaktadferd, og det ønsker vi ikke.

 

Tilvenning betyr i denne sammenheng at valpen kan få hilse på for eksempel sauer i kontrollerte former, men først og fremst at den lærer seg til å ha kontakt og å høre på deg, selv om det er sau i nærheten. Lær deg sladretrening, og om valpen klarer det kan du gjerne trene på enkle øvelser som den kan fra før. Slik trening betyr selvfølgelig IKKE at den blir ”sauerein” eller ikke vil jakte. Hunden skal være i bånd i båndtvangstiden, og alle må ta tilbørlig hensyn til husdyr og annet dyreliv også utenom båndtvangen.

 

GOD TUR!