► Tilvenning til pulk og drag

Alle hunder må vennes til pulk/slede og drag, og det er din jobb å sikre at hunden blir fortrolig med utstyret.  Det kan være ubehagelig for hunden å "sitte fast" i draget, og å ha noe hengende bak som bråker og gjør bevegelsene ufrie.

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2015

Hunder er forskjellige. Noen tar nye utfordringer på strak labb, mens andre trenger litt mer nøye tilvenning. Noen vil bruke bare fem-ti minutter på denne tilvenningen, mens andre må trene over litt tid. Det viktigste er å sikre at hunden trives på pulk-/sledetur resten av sitt liv.  

Start tilvenningen uten ski på beina, men ta på deg godt humør! Hjelp og ros hunden. Belønn gjerne med godbiter. Tilvenning skal gi hunden trygghet og selvtillit! Tren på de fem stegene nedenfor. Tren hvert steg inntil hunden er glad og komfortabel - da kan du gå videre til neste steg.

 

5 steg for tilvennning til pulk og drag

  • Spenn hunden inn og ut av draget (uten pulk). La hunden gå med draget etter seg. Du rettleder via line i halsbåndet eller ved å holde i bøylen på draget. Husk at draget kan bråke mot underlaget. Om hunden blir redd av dette kan det være lurt at en medhjelper holder det opp i starten, eller finn et underlag som ikke bråker. Gå rett fram og sving etterhvert litt hit og dit.   

  • Fest en tom eller lett pulk i draget. Start med å gå rett fram. Du kan gå ved siden av, gjerne med line i halsbåndet eller i selen.  

  • Manøvrere og svinge pulken: Dette er ofte det vanskeligste for hunden. Gå ved siden av og hjelp og støtt hunden. Gå i store buer i starten, og i mindre buer etter hvert. La hunden gjøre mer og mer av manøvreringen selv. Om hunden kan høyre og venstre kan du bruke kommandoene.

  • Gå bak pulken med strikkline festet i pulken. La hunden manøvrere på egen pote. Bruk gjerne kommandoer for retningsskift, eller stopp, sitt osv. om hunden kan dette fra før.

  • Ta på ski og fortsett treningen i skiløypa. Start gjerne i enkelt terreng.  

 

 Husk ros og belønning! 

 

Line eller drag?

Noen foretrekker å bruke line i stedet for drag. Fordelen med line er at pulken blir enklere å svinge og føles friere for hunden. Eier må være mer påpasselig med line, f.eks. passe på at pulken ikke glir inn i bakbeina på hunden. Med drag kan hunden i større grad manøvrere pulken selv, men det krever litt mer innlæring av manøvrering.

 
Vi anbefaler å innøve gode rutiner. Denne videoen viser hvordan vi "tørrtrener" de rutinene vi bruker på tur med pulk:  

 

https://fb.watch/51cvvcqa1W/

 

 

 

Lykke til!

 

 LES MER!  

 ► TEMA - Friluftsliv med hund 

 

► TEMA - Utstyr