Tilvenning til ski og truger

Noen hunder vil bite i skitupper, eller de hopper rundt og bjeffer når ski eller truger settes i bevegelse. Dette er et vanlig startproblem, særlig med hunder med jakt- eller gjeteinteresse. Her er noen treningstips både for trekkhunder og andre hunder på tur.

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2019

Belønning

Hvis du vil at hunden skal trekke er det veldig viktig at eventuell belønning skjer foran hunden. Belønning fra skiløperen selv vil ofte føre til at hunden begynner å rette oppmerksomheten bakover. Det er jo det motsatte av hva du ønsker!

 

Den beste "motgiften" mot biting i skitupper, er motivasjon for å trekke. Sørg for at hunden er motivert før du introduserer ski og snørekjøring. En trekkvillig hund har oppmerksomheten rettet framover - den beste belønningen for en slik hund er derfor å komme videre framover.

Hvis du bare vil at hunden skal gå pent uten å lage tull, så er det greit å belønne f.eks. ved å kaste godbiter vekk fra ski og truger.

 

5 treningstips for trekkhunder

  • Øv opp motivasjon for trekk før du introduserer skiene, f.eks. med spark eller sykkel

  • Tren med andre i starten - det beste er andre hunder med god framdrift. Gå bak, eller sammen med en erfaren, flink trekkhund. Det er uansett supert for motivasjon og framdrift å trene med andre hunder. (Kombiner gjerne med råd 1)

  • Sett på pulk med drag (lån eller kjøp). Med draget på vil ikke hunden kunne snu seg mot skiene, og den vil forhåpentligvis få oppmerksomheten rettet framover og motivasjon til å løpe. Start med lett eller helt tom pulk. Husk å vend hunden til pulk og drag så den ikke blir redd. Når løpslysten er der reduseres interessen for skituppene.

  • Stå stille til det blir kjedelig, og oppmerksomheten rettes framover. Dette er ikke nødvendigvis beste strategi for gjeterhunder. De ser det jo som sin jobb å kontrollere eller stoppe ting i bevegelse. Dette er forøvrig verdens kjedeligste måte å trene på, så du må ha tålmodighet som en staur!

  • Tren det som et separat moment med synsbelønning, f.eks. sett fram matskål eller la et familiemedlem stå synlig foran og la hunden trekke fram til skåla/personen. Øk avstanden.  Etter hvert: Sett belønningen ute av syne, f.eks. bak en sving.

    Ekstratips for andre hunder på tur:

  • Gå tur med andre i starten. De fleste hunder vil da bli mer opptatt av de andre hundene og glemme skituppene. Dette funker best om hundene kan gå løse

  • Stå stille og kast godbiter vekk fra ski eller truger. Etter hvert; kast mens du går noen skritt osv.

  • Belønn hunden for å gå pent ved din høyre side. Dette blir det samme som å trene "på plass", men på skitur er det best å ha hunden på høyre side. 

 

 

 LES MER!  

  TEMA - Friluftsliv med hund 

 

 

 TEMA - Utstyr