Tilvenning til ski og truger.

Noen hunder vil bite i skitupper, eller de hopper rundt og bjeffer når ski eller truger settes i bevegelse. Dette er et vanlig startproblem, særlig med hunder med jakt- eller gjeteinteresse. Her er noen treningstips både for trekkhunder og andre hunder på tur.

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2019


Belønning

Skitupper i snø

Hvis du vil at hunden skal trekke er det veldig viktig at eventuell belønning skjer foran hunden. Belønning fra skiløperen selv vil ofte føre til at hunden begynner å rette oppmerksomheten bakover. Det er jo det motsatte av hva du ønsker!

Den beste "motgiften" mot biting i skitupper, er motivasjon for å trekke. Sørg for at hunden er motivert før du introduserer ski og snørekjøring. En trekkvillig hund har oppmerksomheten rettet framover - den beste belønningen for en slik hund er derfor å komme videre framover.

Hvis du bare vil at hunden skal gå pent uten å lage tull, så er det greit å belønne f.eks. ved å kaste godbiter vekk fra ski og truger.

5 treningstips for trekkhunder

 • Øv opp motivasjon for trekk før du introduserer skiene, f.eks. med spark eller sykkel
 • Tren med andre i starten - det beste er andre hunder med god framdrift. Gå bak, eller sammen med en erfaren, flink trekkhund. Det er uansett supert for motivasjon og framdrift å trene med andre hunder. (Kombiner gjerne med råd 1)
 • Sett på pulk med drag (lån eller kjøp). Med draget på vil ikke hunden kunne snu seg mot skiene, og den vil forhåpentligvis få oppmerksomheten rettet framover og motivasjon til å løpe. Start med lett eller helt tom pulk. Husk å vend hunden til pulk og drag så den ikke blir redd. Når løpslysten er der reduseres interessen for skituppene.
 • Stå stille til det blir kjedelig, og oppmerksomheten rettes framover. Dette er ikke nødvendigvis beste strategi for gjeterhunder. De ser det jo som sin jobb å kontrollere eller stoppe ting i bevegelse. Dette er forøvrig verdens kjedeligste måte å trene på, så du må ha tålmodighet som en staur!
 • Tren det som et separat moment med synsbelønning, f.eks. sett fram matskål eller la et familiemedlem stå synlig foran og la hunden trekke fram til skåla/personen. Øk avstanden.  Etter hvert: Sett belønningen ute av syne, f.eks. bak en sving.

  Ekstratips for andre hunder på tur:
 • Gå tur med andre i starten. De fleste hunder vil da bli mer opptatt av de andre hundene og glemme skituppene. Dette funker best om hundene kan gå løse
 • Stå stille og kast godbiter vekk fra ski eller truger. Etter hvert; kast mens du går noen skritt osv.
 • Belønn hunden for å gå pent ved din høyre side. Dette blir det samme som å trene "på plass", men på skitur er det best å ha hunden på høyre side. 
 •  

   LES MER!  

    TEMA - Friluftsliv med hund 

   

   

   TEMA - Utstyr