► Vårtur med gode venner

Det er vår, sola varmer og kveldene er lyse og lange. Jeg inviterer impulsivt to gode turvenner på en liten overnattingstur i skogen. En slik tur krever lite planlegging og lite utstyr, men gir mye kos og hygge.

 

Skrevet av Kari Isingrud - 2024

Klokka sju fredag kveld står vi ved inngangen til marka og angrer litt på det hele. Bikkjene står i dragene foran hver sin pulk og hisser hverandre opp med ivrig bjeffing. Eller hysterisk bjeffing er nok et bedre uttrykk! De to, samojeden Melis og mellomschnauseren Zarek, får sine matmødre på sammenbruddets rand. Men vi trener med positive metoder, det er ikke lov å bli sint vel? Nei, vi venter tålmodig og under over alle undre så virker all treningen. De to husker at her må det være stille før turen kan starte. Rita og jeg sier ”ok” i kor og vips så er vi på leirplassen vår ved Åbbortjern.

 

En impulsiv vårtur trenger ikke være lang eller vare lenge. Vi starter altså i kveldingen og går bare noen kilometer innover. Der har vi bål, koser oss med god mat, skravler litt. Kryper ned i soveposene, kikker på stjernene som blinker over høye furutopper. Vi sover noen timer. I femtiden høres noen orrer på ei myr i det fjerne, i sekstiden begynner småfuglene å kvitre. Hundene ligger sammenkrøllet i hver sin pulk og koser seg. Det er så vidt et par kuldegrader, fortsatt ganske mye snø, men slett ikke kaldt verken for folk eller dyr.

 

Neste morgen blir det varm osteblings tilberedt på bål. Solen er oppe og varmer i fjeset. Vi utveksler nattens naturopplevelser og forunderlige drømmer – slike som man gjerne drømmer når man slumrer mer enn man sover. Vi undrer nok en gang på hvorfor vi ikke tar slike turer oftere….. 

 

Oppskrift på en liten impulsiv vårtur:

 

  • Sjekk værmeldingen – dette bør være en godværstur
  • Inviter familien eller gode venner med på tur
  • Spis middag før dere går
  • Ta med kveldsmat, frokost og drikke
  • Husk kaffe og no’ godt
  • Ta med varm sovepose og liggeunderlag til hver person
  • Ta ev. med en liten presenning som underlag eller overbredsel hvis det mot alle regler skulle komme nedbør
  • Ved til bål eller en liten sag eller primus - husk bålforbud fra 15. april
  • Hodelykt og ev. en fakkel eller to
  • Utstyr til hunden (liggeunderlag, dekken, mat, kjøttben…)

 

Mat på tur

Laks i lefse til kveldskosen

Smør en lefse med en blanding av creme fraiche og ravigotte-saus, legg på en skive røkelaks (eller skinke), noen ringer vårløk, salt og pepper. Rull lefsen sammen og pakk den i folie – varmes på bål eller i panne. Ca. 2 stk pr. voksen.

 

Osteblings til frokost 

Skjær to skiver brød, smør med pestosaus (eller noe annet etter smak), legg på osteskiver, tomat eller annet etter ønske. Lag sandwitch av skivene og pakk i folie. Varmes på bål eller i panne. Minst en blings pr. voksen

 

Overnatting ute en vinternatt. En hund ligger sammenrullet og sover på halm i snøen

Det er viktig å ligge godt!

Kaffebål i vinternatten

Kveldskos ved bålet

Det har blitt morgen. Hund, og kvinne i sovepose, i morgensola.

God morgen, venner!