► Vinterovernatting med hund

Sov ute med hunden ei vinternatt! Her får du tips om du mangler erfaring.

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2017

Opplevelsen er viktigst!

En god turopplevelse for både folk og dyr, er det aller viktigste på de første vinterovernattingene. Finn en fin leirplass, velg ei klarværsnatt - planlegg slik at dere kan nyte det fine med vinteren, uten å fryse og selvfølgelig uten at det blir farlig.

 

Velg tur etter evne

Er dere uerfarne - øv i nærområdet hjemme, ved hytta eller nært bilen. Sjekk været og unngå de sureste nettene. Dere kan heller øke vanskelighetsgraden etter hvert. Dere må kjenne utstyret - øv på å sette opp teltet, og på å fyre opp primusen eller tenne bål.

Dere må kjenne turområdet. Hvordan er terrenget? Kan det være skredfare? Er dere nybegynnere velger dere det trygge, eller drar på tur med noen som har mer erfaring.

Vinterovernatting i gapahuk

Har dere det utstyret dere trenger?

Svaret på det er ja! Bruk det dere har og legg opp turen deretter. Mangler dere telt, kan dere lage gapahuk av en presenning. Mange steder er det bygget fine gapahuker som kan brukes av alle. Mangler dere stor ryggsekk og pulk, legger dere leiren slik at dere ikke trenger å gå langt. Mangler du liggeunderlag så har du kanskje et saueskinn eller reinskinn. Granbar isolerer godt. To tynne soveposer kan gjøre samme nytte som en tykk. Kanskje kan dere låne utstyr? Noen kommuner har utstyr til utlån. Husk hodelykt!

Tørr, varm og mett

Skal turen bli hyggelig må både hund og eier holde seg varme, tørre og mette. Pakk klær og ting som må holde seg tørre i vanntette poser: Fyrstikker, tennbriketter, dopapir, ekstra skift som undertøy og sokker osv. Dere bør ha mulighet til enten å tenne bål eller ha med primus.

Når det er kaldt forbrenner vi mer. Ta med nok mat og drikke, og gjerne litt ekstra for kosens skyld. Sjokolade og nøtter er fint for mennesker, hundefôr med ekstra fett er fint for hunden. Pass på så mat og drikke ikke fryser.

 

For nybegynnere er vinterovernatting i skogen fint som en første øvelse. Da kan man ha leirbål å varme seg på. Lag gjerne både sitteplass og liggeplass med granbar som isolasjon. Det viktigste er rett og slett å ikke begynne å fryse, - og husk å bare ta litt bar fra hver buske!

Bekledning

Bruk ull i lag på lag, og ha med skift. Ikke ha på for mye klær når du er i bevegelse, men ha ekstra skift så du kan få på tørt i leiren. Det blir kaldt når man sitter i ro, så tykke ytterplagg er viktig, helst tykk ullgenser og dunjakke. Det er viktig at ytterplaggene er vindtette, og at sko og hodeplagg er tykke og varme.

 

Hunden må også ha bekledning etter behov, og samme prinsipper gjelder: Ull innerst og vind og vanntett ytterst. Det beste er et tykt ulldekken i tovet ull innerst, som dekker mest mulig av kroppen. Tynnpelsede hunder blir glade for en tykk pose å sitte i leiren.

Vinterovernatting med hund i gapahuk

Leggerutiner

Når du legger deg må klærne du skal sove i være tørre. Finnlandshette på hodet, ullundertøy, ullvanter og ullsokker hjelper for å holde varmen. Ikke kle på deg så mye at det blir trangt i soveposen - et lite luftlag isolerer, men posen skal heller ikke være for stor.

Før du legger deg: Gå på do, drikk noe varmt, hopp og sprett til du blir varm. Putt noe varmt i soveposen: Flasker fylt med varmt vann eller en liten hund.  Hunden kan få litt varm "kjøttsuppe" før leggetid.

 

10 tips for vinterovernatting 

  • Opplevelsen er viktigst

  • Velg tur etter evne. Øv i nærmiljøet, og test deg selv og utstyret

  • Skaff deg kunnskap om turområdet

  • Pakk klær og utstyr i vanntette poser

  • Isoler sitte- og liggeplass med liggeunderlag, skinn og granbar

  • Sørg for å være tørr, varm og passe mett før du legger deg i soveposen

  • Sørg for at hunden er tørr, varm og mett

  • Ha med nok mat og drikke

  • Ha minst en varmekilde: bål eller primus

  • Husk hodelykt!

 

 

 LES MER!  

 TEMA - Friluftsliv med hund 
 TEMA - Utstyr