På tur med hund i Norge:

► Blefjell – fine turer hele året

Blefjell er et lite, men fint og lettgått fjellområde på grensen mellom Buskerud og Telemark, - kun 1,5 times kjøring fra Oslo. 

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2020

Blefjell ligger i kommunene Rollag, Flesberg og Kongsberg i Buskerud (Viken) og Notodden og Tinn i Telemark (Vestfold og Telemark). Det er et naturskjønt fjellområde med mange kulturminner.

 

Storeble er fjellryggen som strekker seg fra Blenuten i nord (1213 moh.) (også kalt Viermyrnuten og Sørkjenuten) i nord til Sigridsfjell (1194 moh.) i sør. Landskapet på Storeble er småkupert med mange små vann. Dette er høyfjellsområde, og det er her du finner alle de høyeste toppene på Blefjell. Den høyeste er Bletoppen på 1342 moh. Det går T-merket sti over Storeble mellom Nordstul og Numedalen Kro. Den norske turistforening har to turisthytter på denne ruta: Sigridsbu og Eriksbu. Det er lov med hund på begge disse hyttene. DNT-stien går videre mellom Blefjell og Vegglifjell fra Åkliskardet. Det er villrein på Storeble.

 

Vesleble er de lavereliggende områdene øst-sørøst for Storeble. Krøkla (905 moh.) er den høyeste toppen, med fantastisk utsikt i alle retninger. Herfra ser du bla. Gaustadtoppen. Vesleble er lettgått fjellterreng med mange små vann og mye myr. I området ved Fagerfjell er det vakker, gammel furuskog som er en opplevelse i seg selv. Overalt der det lett å finne fine teltplasser og gode fiskevann. På vinteren er det et stort nettverk av oppkjørte skiløyper. Det er lettgått terreng og mindre værhardt enn Storeble.

Turforslag

Bleryggen på langs – eller på kryss og tvers

Blefjell er relativt snøfattig så her går det normalt an å gå en tidlig fottur i juni, eller ofte så tidlig som i slutten av mai – forutsatt at du sjekker årets snøforhold. Bleryggen på langs med overnatting i DNT-hyttene Eriksbu og Sigridsbu gir korte dagsetapper, men med mange muligheter for fine avstikkere. Går du med telt er det bare å velge og vrake i fine teltplasser. Det kan være noen sau inne ved Eriksbu, og muligens ned mot Nordstul. Det er villrein på Storeble.  

 

Startpunkt for turen over Bleryggen er Numedalen kro i nord, eller fra Bolkesjøveien på vei/sti opp til Nordstul i sør. Da er det god stigning opp på selve ryggen. Det er vanskelig med busstransport mellom disse stedene om du har med hund, så da kan du avtale «bilbytte» med andre fjellvandrere. Start gjerne på Nordstul i sør eller Butjønn i nord, om du vil slippe unna noen høydemetre. 

 

Det er to ubetjente DNT-hytter langs ruta, Eriksbu og Sigridsbu. Det er lov å ha hund på hyttene.

 

Fra Numedalen kro til Eriksbu – ca 3,5 timer, eller fra Butjønn til Eriksbu – ca 1,5 timer
Eriksbu – Sigridsbu – 4 timer
Sigridsbu – Nordstul – ca 2 timer, eller Sigridsbu – Bolkesjøveien – ca 5 timer

 

Det er litt vanskelig å få til en fin rundtur, men et alternativ er start og stopp på Fagerfjell. Gå via Gunnulfsbu og videre opp på Bleryggen til du treffer på DNT-stien. Ha fast teltleir i området, og gå dagsturer.

 

Fine avstikkere i området:

Ved Eriksbu: Åklinuten, den hvite hesten
Langs Bleryggen: Gråfjell, Brørsteinan (ligger ved stien), Bleporten, Bletoppen

Brørsteinan - to store steinblokker på Bleryggen

Brørsteinan på Bleryggen, Storeble

En kvinne står ved et vann på Bleryggen

Mange fine småvann, og godt fiske

Kvinne ligger i teltåpningen, i fjellterreng

Lett å finne fine teltplasser

Barfrosttur på Vesleble

Vesleble er ikke spesielt værhardt slik at sene høstturer som regel går fint, om man bare er nøye med å sjekke værvarselet. Det er mye myr, og fantastisk fint å gå overalt når de første kuldegradene og barfrosten kommer. Terrenget på flatene på opp mot 1000 moh. er lettgått, og godt egnet for nybegynnere, men det er ikke mange tydelige stier her, så du bør ha basiskunnskaper i orientering, eller stole på GPSen. Det er løypestikker i skiløypene som kan følges.

 

Det bør være mulig å leie hytter i hytteområdene på Blestølen, Fagerfjell, Blåberg, Blestua og Liatoppen. Men området er kjempefint for småturer med telt. Fagerfjell er et fint startpunkt for en helgetur med vandring og leirliv. Parkering ved gamle Fagerfjell hotell. Gå forbi skitrekket og opp stien gjennom trollskogen langs Sandvasselva. Oppe på Vesleble kan du gå overalt på frosne myrer, og slå leir ved et av de mange små vannene i området. Ta en avstikker til Krøkla og nyt utsikten. Det er ikke sau eller rein på denne delen av fjellet.

 

Det er en del skrenter og noe kratt slik at om du ikke vil gå på oppdagerferd med uforutsette hindringer, kan du gå ned samme vei som du kom, eller følge løypestikkene til skiløypa ned til Sandvann. På hjemturen anbefales det å rusle i den gamle furuskogen sør for Sandvann og Våtvann.  

 

Furuskog, vann og myr i området ved Fagerfjell
Skjeentjenna på Vesleble
Blå kulp i høstlandskap

Skiturer

Det er flust med oppkjørte løyper på Vesleble, og dette området er stort sett trygt terreng å gå offpiste. Det kan være mye folk i løypene, men vil du ha en fin tur for deg selv, så velg senvinter med skareføre og gå hvor du vil. Fint område for vintertelting.

Det er ikke oppkjørte løyper over Bleryggen. Mange går via Bleporten og opp på Bletoppen, særlig på seinvinteren. Og er du en tøffing kan du gjøre som Fritjof Nansen, og gå sporløst i uvær, fra Bolkesjø til hans hytte på Sørkje på nordre Ble. Han hadde lange opphold på Blefjell og trente til sine polekspedisjoner i dette området.

Skiløype på Blefjell
Snøtunge grantrær ser ut som menneskefigurer
Snølandskap på Blefjell

Natur og kultur

Blefjell har svært variert natur, et rikt dyreliv, og mange gode fiskevann. Husk fiskekort! 

 

Overalt finnes kulturminner fra seterdrift. Sør på fjellet er det spor etter gruvedrift, og det er flere milorghytter der motstandsfolk gjemte seg under krigen.

Gammel furukrone
Ørret
Haukugle


GOD TUR!