► Hanefot og nakkeline

Det blir fort linesurr om du trener med to hunder. Her får du tips og triks om bruk av hanefot, og nakkeline. 

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 2020

Hva er en hanefot?

Hanefot eller tvillingkobbel er en dobbelt line, som kan kobles til kobbel eller strikkline.  Dette er en god løsning når du går, jogger, snørekjører, sykler el.lign. med to hunder. Hanefoten har en ring til å feste kobbel eller strikkline i. Svirvelkroken i kobbelet/strikklina gjør at det ikke blir linesurr selv om hundene vimser litt.

 

Lengde på hanefoten

Om hundene går rolig og ikke trekker er ikke lengden på hanefoten så viktig. Da velger du en lengde som gir dem god bevegelsesfrihet, uten at de stadig tråkker seg inn i linene.

 

Når du går med to hunder som trekker, i en hanefot, vil hundene alltid trekke litt skjevt. Det er viktig at linene ikke er for korte. Det hindrer hundens bevegelser og gir skjev belastning. Jo, rettere og tettere hundene trekker jo kortere hanefot kan man bruke. Når du går med to hunder bør hanefoten være minimum 75 cm (lengden på hver line i hanefoten) for mellomstore og større hunder, eller 50-70 cm for små hunder.

 

Noen hunder går ikke tett skulder ved skulder. Noen får lov til å vimse mye, eller det kan skje om de trekker veldig ulikt, f.eks. en sprek unghund og en eldre hund som ikke trekker like mye lenger. Da kan det være en fordel å øke lengden på hanefoten, gjerne opp til 100 - 130 cm for litt større hunder.

 

Om du går på smal sti eller i løssnø kan det være lurt med en hanefot der de to linene har ulik lengde, slik at begge hundene kan trekke selv om de går etter hverandre.

Haneføtter i ulike lengder
Line og hanefot

Haneføtter kommer i mange utgaver

Nakkeline 

Ei nakkeline festes i hundenes halsbånd og holder dem samlet, slik at de trekker mer rett fram.  Nakkeline kan være praktisk å bruke når du skal lære en ung eller uerfaren hund å trekke. Da kan den festes i nakkeline med en voksen, erfaren hund. Nakkeline kan også være fint å bruke på steder hvor du møter mange andre eller på trange områder. Da er det praktisk at hundene går skulder ved skulder og ikke vimser. 

 

Hundene må lære å gå med nakkeline og du må være sikker på at de er trygge og komfortable med å gå med den. Hundene må ha vanlige halsbånd (ikke strup). Nakkelina bør være elastisk og ha f.eks. plastkroker som ryker lett om de utsettes for stor belastning. Dette er en sikkerhet om uhellet er ute og hundene f.eks. hekter seg på hver side av et tre eller noe annet.