►
Pass opp for hoggorm
Vi nyter sommeren med turer i skog og mark, og deler våre beste tips for å unngå hoggormbitt og følgeskader.
Tekst og foto: Kari Isingrud, 2018
5 hoggormtips for hundeeieren
Les mer om hoggormen: https://no.wikipedia.org/wiki/Hoggorm
Hvor farlig er hoggormbitt?
Det kan variere hvor mye gift som sprøytes inn, og hele 30 % av hoggormbittene er såkalte tørrbitt der det ikke sprøytes inn gift i det hele tatt. Noen bitt fører bare til en liten lokal hevelse, men hunden kan også bli alvorlig syk. Evidensia oppgir en dødelighet på opp til 4 % av hundene som blir bitt. Et bitt er farligere for små hunder enn for store, fordi de har mindre kroppsmasse.
Bittstedet vil også ha betydning for hvor alvorlig det er. Bitt i bena kan være mindre farlig enn bitt i hals- og hoderegionen, men hvis bittet treffer en blodåre spres giften raskt i kroppen og kan medføre større skade enn hvis bittet bare treffer vev. Dette skal ikke hundeeier vurdere selv, men ta med hunden til veterinær for vurdering. De fleste hunder blir helt friske etter hoggormbitt, men noen får nedsatt kondisjon en stund.
Symptomer
Symptomer rundt bittstedet er smerter, hevelser, varme og rødhet. Slike reaksjoner opptrer som regel raskt. Den lokale hevelsen kan bre videre fra bittstedet. Oppkast, magesmerter og diare kan forekomme. Ved spredning til lymfekjertlene vil disse hovne opp. Giften påvirker også nervecellene. Dette kan føre til forstyrrelser i hjerterytme og åndedrett. Høy puls og sjokkreaksjoner, anemi og koaguleringsforstyrrelse, skade på lever og nyrer, og skade på hjertemuskulatur kan forekomme.
Hva gjør du om hunden blir bitt?
Alle hunder bør sjekkes av veterinær så raskt som mulig. Bær hunden om du kan, eller gå rolig til bilen. Bittstedet skal ikke røres.
Før var det vanlig at hundeeieren fikk "hoggormtabletter" med kortison av veterinæren. Disse hadde man med seg i skogen og kunne gi om hunden ble bitt. Forskning viser at kortison mot hoggormbitt også kan ha skadelige effekter. Derfor skal veterinær vurdere hvert enkelt tilfelle før det eventuelt gis.
Les hva Evidensia skriver om hoggormbitt og behandling:
http://xn--ssiden-hua.evidensia.no/om-hoggormbitt-pa-hund-og-katt/