► Fullmåne i vinternatten

Stemningen en fullmånenatt kan ikke beskrives - den må oppleves. Ta turen ut i vinternatta!

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, På streif 2020, oppdatert 27.01.2023

Vinternetter med fullmåne er så lyse at man fint kan gå uten hodelykt om det er klarvær. Det betyr at turen gjerne - eller helst - skal starte om kvelden når månen er på vei opp.  Overnatting under åpen himmel er selvfølgelig det aller beste. Da er stjernehimmelen og månen en stille og sakte opplevelse som setter seg i minnet.

 

Er du uerfaren med å sove ute om vinteren? Les også om vinterovernatting med hund

 

Vintersolverv 2022

Det er vintersolverv 21. desember.

 

Fullmåne vinteren 2023 

 

  • 7. januar

  • 5. februar

  • 7. mars

  • 6. april

  • 5. mai

 

Månesyke og sinte bikkjer

Fullmånenetter er perfekte til skummel historiefortelling. Det er mange myter knyttet til fullmånen og selv i dag tror folk på månemyter. Noen føler seg trette og tunge til sinns når det er fullmåne. 

 

Før i tiden trodde folk at man kunne bli gal når det var fullmåne. De kalte det månesyke. Det engelske er ordet for galskap har sin opprinnelse i troen på månegalskap. Lunacy er utledet av det latinske navnet på månen; luna.

 

Det var ikke bare folk som ble gale. Man mente også at hunder ble aggressive og bet mer. Og det var i fullmånenetter menn ble forvandlet til varulver. I Europa i middelalderen ble flere hundre stilt for retten og brent på bålet fordi man mente de var varulver. Varulvforestillingene lever fremdeles. I 2003 tilsto en tysk mann å ha drept og spist deler av en mann, og forklarte at han følte han ble forvandlet til en varulv ved fullmåne. I en drapssak i Norge i 2016 mente den tiltalte at han var blitt en varulv.

 

Så det er bare å google, og så dra ut i skogen ved fullmåne, få fyr på bålet og fortelle varulvhistorier.

Rita koser seg ved bålet en sen vinterkveld. Hun sitter i åpen furuskog ved et vann.