Kresen hund?

Har du en hund som tror det ligger en håndgranat i matskåla? Her får du tips om hvordan kresne hunder kan få mer matglede.

Skrevet av Kari Isingrud, 2019


Hunden skal selvfølgelig få sunn mat, men maten må også smake godt. Matglede gir livsglede også for hunder, mener vi.  Her får du vite mer om årsaker til kresenhet og tips om hva du kan gjøre med det.

Er hunden kresen? Eller er den bare mett?

Hvis du fôrer med tørrfôr eller annet ferdigfôr, så husk at fôringstabellen bare er veiledende. Du må justere fôrmengden til akkurat din hund. Ta utgangspunkt i mengden som anbefales på fôrsekken. Vær nøyaktig, bruk vekt og vei opp riktig mengde. Husk at både fordøyelse, forbrenning og aktivitetsnivå er ulikt hos hunder, slik at du altså må justere og finne fram til passe fôrmengde selv.

Det eneste som kan avgjøre om hunden får passe med mat er at den er i passe hold – ikke for tykk og ikke for tynn. Det finner du ut ved å kjenne på hunden eller å veie den med jevne mellomrom. Lær deg hvordan hunden din skal kjennes ut, og hva som er en bra vekt for din hund.

Har du en stor hund som det er vanskelig å veie kan du ta den med til veterinær og veie den der. Hvis du er i tvil kan du spørre hos veterinær om de synes hunden er i passe hold. Dette koster normalt ikke noe.

Hvis hunden har passe vekt så er den antakelig ikke kresen. Da trenger den ikke spise mer og er sannsynligvis ikke sulten. Mange hunder regulerer dette ganske godt selv.

Er hunden frisk?

Hvis hunden er for tynn, men likevel ikke vil spise, må du forsikre deg om at hunden er frisk. Tannproblemer, problemer med fordøyelsen, andre smerter, mark i magen - årsakene kan være mange. Dette må du snakke med veterinær om.

Stress

Hunder kan ha angst, depresjon eller "stress". Da er det ganske vanlig å miste matlysten. Om du mistenker noe slikt må hunden ha hjelp med årsaken - det som skaper angsten og stresset. Kanskje er det åpenbart hva som gjør hunden stresset og noen ganger kan hundeeier selv endre forholdene så hunden får det bedre. Hvis man må ha hjelp er det atferdsspesialister som er eksperter på hunders psykiske og atferdsmessige utfordringer. 

Det kjipe tørrfôret!

Sånn – når andre ting er sjekket ut kan vi konkludere med at hunden faktisk er kresen. Eller vi kan snu litt på det: Hunden liker ikke maten den får. Ofte er ensidig foring på tørrfôr årsaken til hunders kresenhet. Det er ikke så vanskelig å forstå: Å spise de samme tørre kulene hver dag livet igjennom må da være stusselig? Tørrfôr har ofte relativt liten smakelighet, og ingen variasjon i smak eller konsistens. Hunden som art er tilpasset en svært variert og kjøttrik diett, slik dens ville stamfar ulven er. Riktignok har hunden til en viss grad tilpasset seg menneskers levesett, og dette ser ut til å ha påvirket fordøyelsen i en viss grad. Likevel: Hunder er først og fremst tilpasset varierte kjøttrike dietter.

Dermed er det fristende å anbefale å kutte ut tørrfôret, særlig om hunden ikke liker det. Men tørrfôr er jo veldig praktisk! Det gjør selve fôringen rask og enkel, og vi kan normalt være trygge på at hunden får i seg de næringsstoffene den trenger. Hvis du vil fortsette å fôre med tørrfôr kan du piffe opp smaken noen hakk med å tilsette noe hunden liker godt.

Hvordan piffe opp tørrfôr?

Det enkleste du kan gjøre er å tilsette fett eller noe annet som smaker mye og godt. Det er fett som gir smak. Her er noen enkle forslag:

 • Smelt litt smør og hell over tørrfôret. Bruk gjerne usaltet meierismør
 • Piff opp med ferdig våtfôr/råfôr
 • Piff opp med sunne matrester som hunden liker
 • Bland inn brødbiter med levepostei. Dette har omtrent samme næringsinnhold som tørrfôr, men smaker mer fordi det er ferskt
 • Kjøp f.eks. kyllingkjøttdeig. Lag små posjoner av disse og frys ned. Kok en liten porsjon i litt vann og ha både kraft og kjøttdieg over tørrfôret
 • Kok kraft av kjøttbein o.l. Frys kraften som isterninger. Varm opp en og en terning, spe ev. med vann, og ha over maten. Kjøttet kan du bruke selv eller gi til hunden
 • En stor gryte med kokt svineknoke

   

  Fryste isbiter av kraft


  Skål med tørrfôr og kjøtt


  Skift til et fôr som hunden liker

   

  Det beste er så klart å skifte til et sunt fôr som hunden liker og tåler. Prøv deg fram!

   

  • Hvis du vil fortsette å fôre med tørrfôr kan du prøve å bytte til en annen type tørrfôr, og eventuelt prøve å variere mellom tørrfôrtyper over tid.
  • Hvis hunden ikke liker tørrfôr, kan et godt råfôr være en enkel løsning. Fullfôr med rått eller varmebehandlet kjøtt er også enkelt å gi, og inneholder det hunden trenger for å holde seg frisk. Dette er fôr som på mange måter ligger nærmere hundens naturlige diett, med et høyt innhold av fett og proteiner fra kjøtt, og med lite karbohydrater. Men ikke alle hunder liker dette heller, og dette fôret har noen av de samme ulempene som tørrfôret. Det er kvernet og har liten eller ingen variasjon i smak eller konsistens.
  • BARF står for Biologically Appropriate Raw Food. Dette er nok hundens drømmediett når det gjelder smak og variasjon, men for mange hundeiere blir det for komplisert og kanskje også for dyrt. BARF er en diett basert på ferske animalske råvarer. Den såkalte Prey model er fôring med hele den spiselige delen av et byttedyr. Dette vil typisk være ca. 80% kjøtt, 10% spiselige bein og 10% innmat (hvorav ca. halvparten lever), og en betydelig variasjon i de kjøtt- og fiskeslag som inngår i dietten.
  • Blandingsdiett: Vi fôrer med ca. 1/3 tørrfôr, 1/3 råfôr og 1/3 BARF-aktig med sunne matrester samt kjøtt, fisk, innmat m.m. innkjøpt når det er tilbud (eller direkte fra slakter). Det behøver ikke være 1/3-fordeling i hvert måltid - dette er en omtrentlig fordeling over tid.
    

   

  Fôringsrutiner

  Noen hunder liker rutiner og andre liker variasjon. Har du valp er det å anbefale at du ikke har faste rutiner. Det er lurt at valpen venner seg til å spise overalt og til ulike tider. Da blir den tilpasningsdyktig og slutter ikke å spise om du bor på hotell eller må fôre i bilen. Hvis du har en voksen allerede kresen hund, kan faste rutiner være til hjelp for å få den til å spise.

  Like viktig er det at hunden føler seg trygg der den spiser. Hvis hunden er engstelig og opplever at det er noe skummelt i nærheten, eller den er redd for å spise med andre hunder og folk i nærheten, kan det være smart å gi den en skjermet plass å spise.