► Effektiv styrketrening - Del 3, kjernemuskler

Det er ikke noe hokus-pokus å trene hundens kjernemuskler. Disse musklene aktiveres og utvikles etter bruk og behov, akkurat som andre muskler. Det eneste vi trenger å gjøre er bittelitt tilrettelegging når vi likevel er på tur eller trening.

 

Skrevet av Kari Isingrud, 02.05.2025

Det hevdes at det er viktig å gjøre spesifikke kjernemuskeløvelser, men som denne artikkelen vil vise, mener selv fagfolk i Olympiatoppen at spesifikk kjernemuskeltrening er kraftig oppskrytt. Hvis det ikke er viktig for toppidrettsutøvere, så er det neppe så viktig for hunder heller.

 

Sammendrag

Denne artikkelen omhandler:

  1. Hva er kjernemuskler og kjernemuskeltrening

  2. Kritikk mot spesifikk kjernemuskeltrening

  3. Hvordan utvikle sterke kjernemuskler hos hunder?

 

Kjernemusklene er muskler rundt ryggsøylen og bekkenet, som har en viktig oppgave i å stabilisere kroppen. En ny fagfellevurdert studie konkluderer med at spesifikk kjernemuskeltrening har fått alt for stor betydning for utøvere på alle nivåer. Forskerne påpeker at det er mest hensiktsmessig å trene kjernemuskler, som andre muskler, dvs. som en integrert del av hele bevegelseskjeder. Alle muskler utvikler seg gradvis avhengig av aktivitetens krav.

Det daglige livet på tur og i aktivitet er fullt av anledninger til å trene kjernemuskler og balanse. Slik blir hunden hveredagssterk og gjennomtrent. Det eneste vi eiere må passe på er at hunden får varierte aktiviteter og turer i variert terreng. 

Det urbane hverdagslivet kan også by på mange fine muligheter til litt kjernemuskeltrening. Byhunden må vi passe litt ekstra på fordi flatt og hardt underlag alene gir for ensidig trening. Turer i skog og mark bør skje minst en gang eller to i uka.

Hva er kjernemuskler og kjernemuskeltrening?

Kjernemusklene er muskler rundt ryggsøylen og bekkenet, som har en viktig oppgave i å stabilisere kroppen. Disse musklene brukes sammen med resten av bevegelsesapparatet både i dagliglivets aktiviteter og i hundesport.

 

Kjernemusklenes hovedoppgave er å:

  • Stabilisere ryggraden og bekkenet

  • Overføre kraft mellom fram- og bakpart

  • Dempe rotasjon, sidebøy og svai

 

Kjernemuskeltrening er rett og slett trening som styrker kjernemusklene. Det kan gjøre i spesifikke øvelser, eller rett og slett som en integrert del av annen fysisk aktivitet og trening.

 

Kritikk mot spesifikk kjernemuskeltrening

Universitetslektor Ola Eriksrud ved Norges Idrettshøyskole kritiserte statisk styrketrening, som er typisk for kjernemuskeløvelser, allerede for femten år siden. Han mener det er stikk motsatt av det vi trenger. Eriksrud har bevegelseslære, biomekanikk og treningslære som fagfelt, og har i mange år jobbet som fysioterapeut i Olympiatoppen. Han er opptatt av funksjonell trening og påpeker kroppen aldri befinner seg i en statisk nøytralposisjon, og mener derfor at det er lite hensiktsmessig med isolering av enkeltmuskler og statiske posisjoner.

 

I 2022 forelå en fagfellevurdert artikkel «Kjernemuskeltrening lover mer enn det kan holde» av professor i idrettsfysiologi Gøran Paulsen m.fl. Den støtter Eriksruds syn. Studien konkluderer med at spesifikk kjernemuskeltrening har fått alt for stor betydning for idrettsutøvere på alle nivåer, både som prestasjonsfremmende, skadeforebyggende og rehabiliterende tiltak. Forskerne påpeker at kjernemuskler, som andre muskler, vil aktiveres etter behov. Musklene utvikler seg altså gradvis avhengig av aktivitetens krav.

 

Fokuset på trening av kjernemuskler startet med studier knyttet til behandling av rygglidelser hos mennesker. Kjernemuskeltrening ble etter hvert fremstilt som et eget treningskonsept og presentert som nødvendig for nær sagt alle bevegelser og idrettsprestasjoner. Kjernemuskler ble sett på som en «weak link», som ikke helt klarer å henge med når resten av kroppens muskler trenes. Dette brukes i dag av kommersielle aktører som et argument for å selge treningstjenester både for mennesker og hunder. Men effekten av slik spesifikk trening er altså dårlig dokumentert.

 

Eksempel 1 - planken:

En typisk øvelse for mennesker er planken. Dette er en tung øvelse som det ikke er tvil om at kan utvikle utholdende kjernestyrke. Men det er vanskelig å påvise at øvelser som planken er bedre enn å trene kjernen som en del av hele bevegelseskjeder, dermed blir det f.eks. mer effektivt å trene på variasjoner av staking i langrenn. Da får utøveren både trent kjernemuskulaturen, mange andre muskler og funksjonell teknikk samtidig.

 

Eksempel 2 – dekk/stå:

En øvelse som anbefales for hunder, er å veksle mellom stå og dekk i rolig tempo. Første innvending her er at dette er en øvelse som er så lett at selv valper kan utføre den. Øvelsen kan dermed neppe kalles styrketrening i det hele tatt, slik planken er for mennesker. For en frisk hund er det altså ingenting å vinne på å trene kjernemuskler i lette, separate øvelser, sammenlignet med å bare gjøre bevegelsen som en del av dagens mange gjøremål.

 

Konklusjon: Velg funksjonell trening framfor spesifikk kjernemuskeltrening, dvs. tren på det du vil bli bedre på! Dette gjelder i enda større grad for hunder, både fordi dokumentasjon av effekt er enda tynnere, og fordi det er mye vanskeligere å få god treningseffekt av konstruerte øvelser for hunder. For de fleste hunder er det dermed lurt å trene på dagliglivets bevegelser og aktiviteter, eller på det som er viktig i den hundesporten dere driver med.

 

Dette er en øvelse som anbefales for å styrke musklene i hundens rygg og hofter. Men er dette styrketrening for en frisk, voksen hund? Er belastningen tung nok?  

Dette er en åtte uker gammel valp som gjør omtrent samme øvelse. Min påstand er at om en valp kan gjøre en øvelse (med samme belastning), da er ikke øvelsen styrketrening for en voksen, frisk hund. Hva tror du?

Hvordan utvikle en sterk kjernemuskulatur hos hunder?

Hunder trenger sterk kjernemuskulatur, men som Gøran Paulsen og fagfolkene tilknyttet Olympiatoppen påpeker: Kjernemusklene trenes best i sammensatte, funksjonelle bevegelser.

 

6 tips til aktiviteter som styrker kjernemuskulaturen:

 

  1. La hunden bevege seg naturlig i variert terreng. Suppler gjerne med dog parkour eller lignende øvelser i bymiljø eller på hinderbane, men husk at det ikke gir like stor variasjon i underlag og utfordringer. Påse at hunden får mange varierte balanseutfordringer.

  2. La hunden leke med andre hunder, det gir ofte stor variasjon i bevegelsesmønsteret, og aktiviserer både kjernen og annen muskulatur

  3. Hold litt kontroll på hundens tempo, hunden skal både bevege seg dynamisk med fart og kraft, og statisk/med sakte kontrollerte bevegelser. Lær f.eks. hunden «gå bak» i bratte bakker, da må den holde igjen (eller «dytte») sin egen kroppsvekt, og kjernemuskulaturen får god og allsidig trening.

  4. Påse progresjon til du når treningsmålet: gå i vanskeligere terreng eller sett på kløv og øk vekten gradvis, eller la hunden trekke.

  5. Tren på det hunden skal bli god på, f.eks. en hundesport. For noen hunder vil det kanskje betyr at også spesifikk kjernemuskeltrening bør inngå i treningsprogrammet, men vær da sikker på at det er trening som faktisk utfordrer kjernemuskulaturen i tilstrekkelig grad

  6. Inkluder gjerne enkelte, spesifikke kjernemuskeløvelser i treningen, f.eks. til oppvarming og nedtrapping.

 

Må kjernemuskulaturen trenes med sakte bevegelser?

Ja, det er delvis riktig. Kjernemuskulaturen har høy andel langsomme muskelfibre (type I) og dens primære rolle er å stabilisere kroppen over tid. For dette trengs utholdende muskelfibre, dvs. type I-fibre som er laget for langvarig arbeid med lav til moderat intensitet.

 

Så, for å styrke disse fibrene må aktiviteten ha nettopp disse egenskapene, f.eks. ved sakte, kontrollert aktivitet som varer en viss tid. Et eksempel er å gå på tur, stort sett i rolig tempo, som på en vanlig skogstur i variert terreng. Det er lett å trene utholdende muskulatur på tur i skog og mark, fordi hunden er naturlig motivert for bevegelse over lang tid når den er på tur.

 

Men kjernen inneholder også raske muskelfibre (type II). Kjernen må også aktivt bremse, overføre og generere kraft i raske bevegelser – som vendinger, hopp eller raske retningsendringer. Type II-fibre aktiveres når kjernen må stabilisere kroppen under hurtig bevegelse, som når en hund gjør et eksplosivt retningsskifte under lek. Da må kjernen reagere raskt for å holde balansen.

 

Konklusjon: En kombinasjon av rolig, stabiliserende arbeid og dynamisk trening gir best resultat. Hvis du med dette i bakhodet følger punktene 1-6 ovenfor, vil hunden få rikelig med god kjernemuskeltrening, og spesifikke statiske øvelser er ikke nødvendig.

 

Er spesifikk rotasjonstrening nødvendig?

Rotasjonstrening er en type styrketrening som fokuserer på bevegelser der kroppen roterer rundt sin egen akse. Målet med treningen er å styrke kjernen, forbedre balansen, og å sikre riktig kraftoverføring i bevegelsen.

 

Hunder utfører naturlige rotasjonsbevegelser når de løper, vender, går rundt noe eller i sikksakk, klyver, rister seg, hopper, kryper og balanserer i variert terreng/på ujevnt underlag. Hunden vil helt av seg selv gjøre mer enn nok av naturlige rotasjonsbevegelser hvis vi lar den få frihet og aktivitet.

 

Konklusjon: Hvis du følger punktene 1-6 ovenfor, vil hunden få rikelig med god rotasjonstrening, og spesifikke statiske øvelser er ikke nødvendig.

 

Er spesifikk balansetrening nødvendig?

Balanseputer er kunstig ustabile, og skaper et bevegelsesmønster hunden aldri møter i hverdagen. Daglige balansesituasjoner skjer oftest på relativt faste, men varierte overflater. Som regel er hunden i bevegelse samtidig som balansen opprettholdes, f.eks. å gå i ring og legge seg ned, å reise seg opp, å hoppe inn i bilen, å gå på is og holke, eller under lek med andre hunder. Men dagliglivet byr også på enkelte statiske øvelser, som å samle beina, krumme ryggen og bæsje, eller for hannhunder; stå på tre ben, løfte et ben høyt mens ryggen roteres og stabiliseres.

 

Et annet forhold er at hunder går på fire ben og dermed blir både balansen og behovet for balansetrening et helt annet enn hos mennesker

Konklusjon: Beste balansetrening for friske hunder er altså å balansere i det miljøet og i de aktivitetene den faktisk må mestre balansen i. Bruk lek, naturlig terreng og praktiske utfordringer som en del av treningen!

 

Prinsipper for naturlig kjernetrening

Det viktigste av alt: Dette fikser hunden stort sett selv, og vi trenger kun å tilby terreng eller utfordringer som passer hundens fysiske nivå. Vi kan gjerne trene målrettet med treningsmål og treningsplan, men for vanlige familiehunder er dette stort sett ikke nødvendig. Hvis hunden får varierte og gradvis vanskeligere bevegelseserfaringer fra den er valp, vil styrken, inklusiv kjernemuskulaturen, utvikles i takt med de økte kravene. Hunden vil også kjenne sin egen kropp og kapasitet godt. Hvis den beveger seg på grensen av sin fysiske kapasitet vil den automatisk sette ned farten eller ta et annet veivalg, og slik kompensere for manglende fysisk styrke.

 

Det finnes nok noen uerfarne valper eller overoptimistiske unghunder, som feilbedømmer egen kapasitet, men de fleste lærer. Vi har vel alle sett valper som i lek ikke klarer en sving og dermed blir tatt av sentrifugalkraften og triller av gårde. Eller en unghund som raser av sted etter en ball og ikke klarer stoppe. Slik blir de kjent med kroppen sin, og med trening blir de sterkere. Det samme gjelder voksne utrente hunder.

 

Tar vi det gradvis og trener variert, så utvikles styrken som trengs. Det er altså ingen ting som tyder på at kjernemuskulaturen er en «weak link», som må trenes separat. Og med spesifikk trening går jo hunden glipp av masse annen nyttig trening, læring og moro.

 

Konklusjon: Kjernemuskler trenes best ved å utføre funksjonell trening. Det vil rett og slett si at hunden får bruke kroppen slik det er naturlig for den, ev. med vekt om du vil bygge ekstra styrke. For noen vil det også være aktuelt å trene spesifikt på det bevegelsesrepertoaret en hundesport krever. Om det er en rase med kjente svakheter så kan trening og terreng tilpasses for å styrke kjente rasespesifikke svakheter i bevegelsesapparatet. For øvrig er det ingen grunn til å trene en frisk og symptomfri hund, som om den var syk, slik det argumenteres for av enkelte kommersielle aktører.

 

Lek med andre hunder betyr ofte futt og fart, men noen ganger blir leken en styrkeprøve der kjernemuskulaturen får kjørt seg.

Det finnes som regel utfordringer nok i nærskogen og nysgjerrige hunder er ikke redde for å anstrenge seg litt ekstra. 

Kjernemuskulaturen er i bruk i selv de mest hverdaglige aktiviteter. 

Litt hverdagsakrobatikk på morgenturen, gjør kroppen klar for hardere trening. 

Skal hunden bli virkelig sterk er ikke kroppsvekttrening nok. Å bære kløv i krevende terreng er den beste treningen om hunden skal bli råsterk. 

Ulike former for trekktrening er også fin trening. Det er ikke like allsidig som kløvtrening, men likevel en morsom aktivitet som gjør hunden sterk. 

Referanser

Gøran Paulsen m. fl.. Kjernemuskeltrening lover mer enn det kan holde: En forsknings- og erfaringsbasert gjennomgang.
https://www.fysioterapeuten.no/fagfellevurdert-fysioterapi-idrettsfysioterapi/kjernemuskeltrening-lover-mer-enn-det-kan-holde-en-forsknings-og-erfaringsbasert-gjennomgang/143124

 

McGill, S.M., Low back stability: from formal description to issues for performance and rehabilitation. Exerc Sport Sci Rev, 2001. 29(1): p. 26-31 http://dx.doi.org/10.1097/00003677-200101000-00006.

 

Lederman, E., The myth of core stability. J Bodyw Mov Ther, 2010. 14(1): p. 84-98 http://dx.doi.org/10.1016/j.jbmt.2009.08.001.

 

Saeterbakken, A.H., et al., The Effects of Trunk Muscle Training on Physical Fitness and Sport-Specific Performance in Young and Adult Athletes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med, 2022 http://dx.doi.org/10.1007/s40279-021-01637-0.

 

Korsryggsmerter og kjernemuskulatur. Hva sier forskningen? https://blogg.forskning.no/blogg-elib/korsryggsmerter-og-kjernemuskulatur-hva-sier-forskningen/2440699

 

 Sæterbakken, A.H. and V. Andersen, Kommentar til artikkelen «Kjernemuskeltrening lover mer enn det kan holde: En forsknings- og erfaringsbasert gjennomgang». Fysioterapeuten, 2022. 6.

 

https://www.rehabspesialisten.no/sittups-og-planken-skaper-ikke-en-funksjonell-kjernemuskulatur-2/

 

Advarer mot statisk styrketrening. Universitetslektor Ola Eriksrud ved Norges Idrettshøyskole i en artikkel i dn.no

https://www.dn.no/trening/advarer-mot-statisk-styrketrening/1-1-1506451

 

 

 

 LES MER 

 

►    Meld deg på nettbasert kløvkurs

►    TEMA: Naturlig hundettrening

Artikler om fysisk trening av hund:

►    Effektiv styrketrening - Del1

►    Effektiv styrketrening - Del 2

►    Effektiv styrketrening - Del 3, kjernemuskulatur (denne artiklen)