Tekst og foto: Kari Isingrud, 2018
Folk er forskjellige og turer er forskjellige. Det er umulig å lage en fasit for turplanlegging. Noen er glade i å planlegge, mens andre ønsker å ta ting som det kommer. Turer med barn, og folk man ikke kjenner så godt krever mer planlegging enn en tur med den faste vennegjengen. En langtur på vinterfjellet krever noe helt annet enn en helgetur i sommerskogen. Vi våger likevel å gi noen råd og tips om turplanlegging.
Det er viktig å vite hvem man skal på tur med, for at turen skal bli vellykket for alle. Selv på venneturer kan det være en fordel å tenke litt på dette. Hvilke interesser, forventninger og ønsker har vi? Hvor store utfordringer liker og tåler vi? Noen ganger drar vi på tur og tilpasser oss turvennenes forutsetninger. Andre ganger har vi spesielle ønsker for turen og finner turvenner som klarer og vil omtrent det samme som oss selv.
Tid, utstyr, økonomi og kompetanse er rammefaktorer vi må ta hensyn til. De fleste er bevisste på turens varighet og hvor dyr den kan være. Like viktig er det å ta hensyn til at turen tilpasses det utstyret man disponerer og til deltakernes form og ferdigheter. Det er kjipt å være for ambisiøs på andres vegne!
Hvor nøye man planlegger turens innhold vil avhenge av deltakernes ønsker og mål. Forflytning pr. dag kan eksempelvis være tenkt igjennom på forhånd. Det samme gjelder aktiviteter o.l.
Det sosiale er en viktig del av turen - vi vil ha det hyggelig sammen! Likevel kan det tenkes at deltakernes ønsker er så forskjellige at det kan lønne seg å dele seg i mindre grupper eller at noen gjør noe alene: Mamma og Sven fisker, mens Kristine og pappa går på oppdagerferd etter sportegn....
Hver turdeltaker bør få si noe om sine ønsker for turen. Barn må også få være med å bestemme. Noen mål vil være felles og noen vil være individuelle. Barn kan ha vanskelig for å komme på ting de har lyst til å gjøre på tur. Da kan man ty til Google eller noen av de mange friluftslivsbøkene for barn som har gode og morsomme forslag - la barna velge noen av forslagene. Eksempler på mål:
Jeg skal lære meg å bruke GPS på denne turen, og få hjelp av Ole
Vi skal stå opp grytidlig og se en soloppgang sammen
Vi skal lage en skikkelig god middag på bål og servere de andre på lørdagskvelden
Jeg vil bade og fiske og IKKE gå langt
Jeg vil gå på skattejakt i mørket
Jeg vil ha tid til å stoppe og snuse, og spise skive med leverpostei til lunsj. Voff!
Til slutt: Husk at en tur også skal bestå av impulshandlinger, overraskelser og fri tid - ikke sett for mange mål!
Turområdet setter visse rammer for hva vi kan oppleve, gjøre og lære. Derfor kan det være lurt å bestemme eksakt turområde først når vi vet hva vi vil med turen vår. Ofte reiser vi på tur nettopp for å oppleve et område vi aldri har vært før. Noen ganger ønsker vi å gi noen vi kjenner en helt spesiell turopplevelse, og da kan det være lurt med synfaring. Eller vi kan rett og slett ta dem med til et område som vi kjenner godt fra før, og som vi vet kan by på akkurat det vi ønsker.
Internett og gode kart er viktige når vi skal vurdere aktuelle turområder. Lokalkjente, f.eks. den lokale turistinformasjonen, kommunens nettside, eller en Facebook-gruppe for området, kan ofte også gi god hjelp:
Lettgått og vennlig?
Eller storlått og strabasiøst?
Naturen er uforutsigbar. Vi bør ha tenkt på hvilken risiko den aktuelle turen innebærer og ta nødvendige forholdsregler. Dette kan variere fra nesten ingen ting til omfattende kriseplaner Småturer i nærområdet krever kanskje ikke annet enn at man har med plaster og mobiltelefon, mens en ukestur i vinterfjellet bør være grundig vurdert mht. risiko. Sikkerhet betyr også å ha med nødvendig utstyr, som f.eks. førstehjelps- og reparasjonsutstyr.
Det er en god regel å fordele oppgavene før turen, slik at ikke alt arbeid faller på en eller noen få. Følgende oppgaver kan fordeles:
Ansvar for innkjøp av mat
Ansvar for å ordne transport
Ansvar for at alt fellesutstyr er med
Ansvar for å forberede særskilte aktiviteter, opplevelser, overraskelser m.m. på turen
osv.
Det kan være lurt å evaluere turen underveis eller i ettertid, slik at vi kan trekke ut lærdom før neste, eller justere turopplegget for den turen vi er på nå.
Det er mye som kan evalueres og man bør kanskje ikke la det ta helt av, men en liten oppsummering kan være nyttig. Opplevde og lærte alle det de ønsket på turen? Hvorfor/ hvorfor ikke? Hadde vi med det vi trengte? Eller hadde vi med for mye? Hvorfor ble Lise så sint og lei seg på lørdag? Hva kan vi gjøre for at alle har det hyggelig neste gang? Hva var de beste opplevelsene på turen? Sett av tid til en liten prat før turen er over og dere skilles. Gjerne under lunsjen siste dagen.
GOD TUR!